Prawdziwy delikates ! Polecam Wam wszystkim ! Sprobujcie buleczki z oliwkami a jestem pewna, ze zostaniecie wyznawcami kuchni greckiej ! Buleczki, chleby lub pitty pieke zawsze "przy okazji", wiec staram sie wybierac przepisy szybkie i latwe w wykonaniu a zarazem moim smakiem i zdaniem - specjaly :) A za starozytnogreckim powiedzeniem - doskonalosc kryje sie w prostocie - w tym wypadku zgadzam sie z reka na sercu ! Ja lubie buleczki, co nie przeszkadza nam w upieczeniu z podanego ciasta chleba, wybor zalezy do nas, zmieniamy tylko czas pieczenia. Zapraszam !
- 1kg maki razowej
- 40g swiezych drozdzy
- filizanka olivy
- woda (ile wyjdzie okolo 1 1/2 filizanki)
- 1 lyzka soli
- 1 lyzka cukru
- 1 lyzeczka oregano (jesli lubimy)
- 1/2 lyzeczki cynamonu (moj dodatek)
- czarne olivki bez pestek, pokrojone
ja bym czarne oliwki podmieniła na zielone i byłoby pysznie;-))
OdpowiedzUsuńDo zrobienia z łatwością.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam