niedziela, 13 listopada 2011

FETA NA PRZEKASKE

Dzisiaj podaje Wam przepis na fete smakowa, ktora w ten sposob przyrzadzona mozemy podac jako przekaske, na kanapki lub do salatek. Zapraszam !

  • 1/2kg fety pokrojonej w kosteczki ( w ten sam sposob mozemy uzyc rowniez bialy ser)
  • 1/2 lyzeczki bialego pieprzu - w kuleczkach
  • 1/2 lyzeczki zielonego pieprzu - w kuleczkach
  • 1/2 lyzeczki czerwonego pieprzu - w kuleczkach
  • 1 piorko czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 1 lyzeczka oregano, lub rozmarynu, lub tymianku, lub 2 listki laurowe (uzywamy tylko jeden rodzaj ziol)
  • 300g (okolo) oliwy
Do wysterylizowanego sloika wkladamy jedna warstwe fety pokrojonej w kosteczki okolo 1,5cm , wsypujemy mieszanke czesci pieprzu utluczonego w mozdziezu na grubo i wybranych ziol,  w dalszym ciau napelniamy warstwami sloik, wkladamy czosnek i papryczke chili - zalewamy oliwa tak aby bylo jej wiecej niz 1 cm ponad powierzchna fety. Zamykamy  i odstawiamy (najlepiej w temp. pokojowej) na 10 dni, w tym czasie nie otwieramy sloika !
Po uplywie 10 dni przekaska z fety jest juz gotowa (mozemy przechowywac sloik w lodowce na okolo miesiac), chce zaznaczyc, ze tak bogato doprawiona oliwe  mozemy uzyc do wszystkich wytrawnych dan. Smacznego !

3 komentarze:

  1. Brzmi pysznie. Uwielbiam fetę, jednak jadłam jedynie taką prosto z pudełka, bez przyrządzania.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny pomysł na prezent!:) na pewno wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne ! ale feta w Grecji jest o niebo lepsza niz nasza w Polsce :(

    OdpowiedzUsuń