czwartek, 16 lutego 2012

WIEPRZOWINA Z PIGWAMI I SUSZONYMI SLIWKAMI

Zupelnie zimowe danie, zupelnie rewelacyjne, zupelnie i niesamowicie smaczne, zupelnie i zamknietymi oczami polecam ! Zapraszam.

  • 1 1/2 kg chudego miesa wieprzowego pokrojonego jak na gulasz
  • 500g suszonych sliwek bez pestek
  • 2-3 pigwy
  • duza cebula pokrojona w kosteczke
  • sok z 2-3 pomaranczy (mozemy dodac tez troszke startej skorki)
  • sok z 2-3 mandarynek (mozemy dodac tez troszke startej skorki)
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 1/2 szklanki koniaku
  • 1-2 listki wawrzynu
  • 1/2 laseczki cynamonu
  • 2 lyzeczki miodu
  • sol, pieprz
Na kilka godzin przed gotowaniem lub poprzedniego wieczoru zalewamy sliwki koniakiem, sokami z pomaranczy i mandarynki, odstawiamy.
Rumienimy mieso na oliwie z cebulka, solimy, pieprzymy, "gasimy" kieliszkiem koniaku. Dodajemy listki laurowe, laseczke cynamonu i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu.okolo 20 min..
W miedzy czasie obieramy i oczyszczamy pigwy, lekko rumienimy na oliwie (tutaj mozemy dodac orzeszki piniowe jesli lubimy). Z garnka z gotujacym sie miesem usuwamy listki laurowe i laske cynamonu, natomiast dodajemy sliwki wraz z cala zawartoscia sokow, pigwy i miod. Pozostawiamy na wolnym ogniu pod przykryciem na jeszcze okolo 20 minut do czasu az "zwiaze" sie  sos.
Kali oreksi !

1 komentarz:

  1. fantastyczny blog a przpisy zachęcające do kucharzenia zapraszam Cię do pooglądania moich wpisów o to adres http:madziula-gotowanieiprzepisy-madziula.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń