Na Wasze prosby podaje nowy przepis na kalamary, ktorych sposoby przygotowania w naszej polskiej kulturze kulinarnej sa prawie nieznane z oczywistych wzgledow. Tajemnica smacznego kalamara jest czas pieczenia lub smazenia, pamietajmy, ze sa owocami morza i pod wplywem goraca przygotowuja sie niemal natychmiast ! Przyznam sie, ze na poczatku mojej kulinarnej przygody w greckiej kuchni sprawialo mi wiele niepowodzen smakowych moje polskie przyzwyczajenie mocniejszego "dosmazania" wszystkich produktow, pomimo iz, trzymalam sie scisle przepisu w koncowym rezultacie - to nie byl to ! - co powinno ! Czas wstepnego duszenia lub smazena we wszystkich daniach greckich odgrywa duza role smakowa jak rowniez w ten sposob utrzymuje na nr. 1 pozycji najzdrowszej kuchnia swiata ! Zapraszam !
Mozemy upiec je rowniez w piekarniku lub osmazyc ! w zaleznosci co lepiej nam odpowiada. Podajemy z plasterkami cytryny, ktorych sokiem skrapiamy lekko nasze kalamary przed spozyciem i w towarzystwie zielonej salaty najbardziej pasujacej do tego dania. Smacznego !
- 1/2kg kalamarow
- 1/2 filizanki fety przetartej na tarce o duzych oczkach
- 1 pomidor pokrojony w kosteczke
- 3 lyzki posiekanej zielonej pietruszki
- 3-4 lyzki oliwy
- sol, pieprz
Odmrazamy kalamary, odcinamy "glowe" - czesc z mackami, usuwamy "oko", czesc "tlowia" oczyszczamy z wnetrznosci, dobrze myjemy, odsuszamy papierem kuchennym.
Mieszamy ostroznie fete z pomidorem i zielona pietruszka, doprawiamy, nadziewamy do polowy, "zamykamy" - "glowa". Pieczemy na grillu posmarowane oliva ze wszystkich stron okolo 5-7 minut w zaleznosci od intensywnosci ognia ale ostroznie ! nie za dlugo! kalamary zbyt dlugo pieczone twardnieja !Mozemy upiec je rowniez w piekarniku lub osmazyc ! w zaleznosci co lepiej nam odpowiada. Podajemy z plasterkami cytryny, ktorych sokiem skrapiamy lekko nasze kalamary przed spozyciem i w towarzystwie zielonej salaty najbardziej pasujacej do tego dania. Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz