Pyszniutkie danie - polecam goraco !
Nastepna propozycja dania wg. receptuy starozytnogreckiej. Zapraszam !
Jak juz mieso bedzie odpowiednio miekkie "gasimy" sokiem z cyryny i dolewamy rozczyn maki z woda, pozostawiamy na ogniu do zageszczenia sosu, dodajemy zielona pietruszke, odstawiamy.
ukladamy na talerzu szparagi, obok kawalki jagnieciny i polewamy calosc sosem. Kali oreksi !
Nastepna propozycja dania wg. receptuy starozytnogreckiej. Zapraszam !
- 1kg jagnieciny
- 1kg szparagow
- 1 duza cebula
- sok z 1 cytryny
- peczek zielonej pietruszki
- 2-3 lyzki maki do zageszczenia sosu (ilosc wg. naszego gustu)
- oliva
- sol, pieprz
Myjemy mieso, osuszamy, obsmazamy ze wszystkich stron, zalewamy wywarem z jarzyn lub woda. W miedzy czasie dusimy cebule, dodajemy do garnka z jagniecina, doprawiamy, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu.
Przygotowujemy szparagi, gotujac je w osolonej wodzie, rowniez na wolnym ogniu przez 15 minut, odcedzamy, odstawiamy.Jak juz mieso bedzie odpowiednio miekkie "gasimy" sokiem z cyryny i dolewamy rozczyn maki z woda, pozostawiamy na ogniu do zageszczenia sosu, dodajemy zielona pietruszke, odstawiamy.
ukladamy na talerzu szparagi, obok kawalki jagnieciny i polewamy calosc sosem. Kali oreksi !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz