poniedziałek, 11 lipca 2011

WG. RECEPTURY STAROZYTNYCH GREKOW - JAGNIECINA ZE SZPARAGAMI

Pyszniutkie danie - polecam goraco !
Nastepna propozycja dania wg. receptuy starozytnogreckiej. Zapraszam !

  • 1kg jagnieciny
  • 1kg szparagow
  • 1 duza cebula
  • sok z 1 cytryny
  • peczek zielonej pietruszki
  • 2-3 lyzki maki do zageszczenia sosu (ilosc wg. naszego gustu)
  • oliva
  • sol, pieprz
Myjemy mieso, osuszamy, obsmazamy ze wszystkich stron, zalewamy wywarem z jarzyn lub woda. W miedzy czasie dusimy cebule, dodajemy do garnka z jagniecina, doprawiamy, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu.
Przygotowujemy szparagi, gotujac je w osolonej wodzie, rowniez na wolnym ogniu przez 15 minut, odcedzamy, odstawiamy.
Jak juz mieso bedzie odpowiednio miekkie "gasimy" sokiem z cyryny i dolewamy rozczyn maki z woda, pozostawiamy na ogniu do zageszczenia sosu, dodajemy zielona pietruszke, odstawiamy.
ukladamy na talerzu szparagi, obok kawalki jagnieciny i polewamy calosc sosem. Kali oreksi !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz