niedziela, 10 lipca 2011

JAJKA Z PASTURMA

PASTURMAS - mieso suszone - jest powszechna wedlina na terenach srodkowej i zachodniej Azji. Wprawdzie nazwa pochodzi ze slownictwa tureckiego ale ponoc pochodzi z Armenii. Jest wspaniala przekaska, ktora mozna spotkac w calej srodkowej Azji i na Balkanach. W zapiskach greckich spotykane jest od XVII wieku.
Pasturmas jest to cielcina, baranina, wieprzowina, kozina czy wielbladzina a wspolna nazwa okresla sposob w jaki zostalo przygotowane. Prawdopodobnie najlepsze jest w smaku pasturmas z wielblada ale nie probowalam, wiec nie moge polecic. Mieso w grubej powloce soli morskiej jest poddawane suszeniu pod naciskiem specjalnych drewnianych desek, ktore zaciskaja sie wraz z ubytkiem wody.W nastepnym stadium powierzchnie pokrywa sie warstwa mieszanki z ziol miedzy innymi kminku i czosnku oraz papryki i suszy sie na sloncu przez 12 dni. Wygladem i smakiem bardzo przypomina Prosuto ale jest bardziej pikantny i mozna powiedziec "czosnkowy". Ze wzgledu na wydalanie sie z organizmu ostrego zapachu pasturma - najlepiej uraczyc sie jego smakiem w dni przed "wolnymi" aby nie "dzielic" sie tym specyficznym zapachem ze wszystkimi napotykanymi osobami - w tej sytuacji "dziala" tak jak regula czosnku: :). Zapraszam na jajka z Pasturma.

 JAJKA Z PASTURMA

  • 4 jajka
  • 6 plasterkow pasturma
  • 1 pomidor pokrojony w plasterki
  • oliva
  • sol, pieprz
 Podgrzewamy olive na srednim ogniu, dodajemy pomidor i pasturma pokrojonego w kawalki, dusimy 7 minut. Wbijamy ostroznie jajka, doprawiamy, dusimy okolo 7-8 minut. podajemy na cieplo z wiejskim chlebkiem. Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz