Z pewnoscia nie musze nikogo specjalnie zachecac :) Tak ! to juz czas !
Zapraszam - pelne naturalnego smaku i aromatu - sa boskie !
- 1 szklanka mleka pelnego
- 1 szklanka slodkiej zimnej smietany
- 3 zoltka
- 150g cukru
- sok z 1 cytryny
- 1/2 kg brzoskwin bez skorki i pestek (nie zapomnijmy odlozyc kilka czastek na dekoracje)
- wanilia
Przekrajamy wanilie wzdluz i usuwamy ziarnka, wkladamy do garnka z mlekiem i polowa cukru dobrze podgrzewamy (nie gotujemy!), odstawiamy (usuwamy wanilie). Reszte cukru miksujemy z zoltkami do czasu jak uzyska konsystencje pulchnego, delikatnego jednolitego kremu. Powoli, powoli dodajemy cieplego mleka caly czas mieszajac krem mikserem, nastepnie wkladamy garnek do naczynia bain marie lub poprostu do wiekszego garnka z woda, podgrzewamy na malym ogniu mieszajac drewniana lyzka do momentu jak krem zacznie sie zageszczac i osadzac na lyzce. Odstawiamy zmieniamy wode w garnku na zimna, schladzamy mase. Miksujemy w blenderze brzoskwinie z sokiem cytrynowym, laczymy bardzo dobrze ze schlodzona masa i zimna smietana, wkladamy do maszynki do lodow, jezeli jej nie posiadamy do uprzednio zchlodzonego w zamrazalniku naczynia (pamietajmy masa lodowa rosnie, wiec naczynie powinno byc wieksze od zawartosci!). Mrozimy lody 1 godzine, mieszamy mikserem mase, mrozimy 1/2 godziny, powtarzamy miksowanie i jeszcze raz po 1/2 godzinie (miksujemy 3 razy). Po nastepnej godzinie lody powinny byc gotowe. SMACZNEGO!
jak domowe, to oczywiście, że są boskie :-)))
OdpowiedzUsuńbrzoskwiniowe, domowe - boskie!
OdpowiedzUsuńNie sądziłam, że da się zrobić tak ładnie prezentujące się domowe lody bez użycia specjalnej maszyny... a to tylko mikser i już! Olśnienie:)
OdpowiedzUsuń