piątek, 2 grudnia 2011

CARBONARA alla GRECA

Carbonara - ile kucharzy tyle wersji ! 
Wierzcie mi nawet oryginalne wloskie receptury roznia sie od siebie znacznie - zaleznie od regionu, domu czy gustu. A dla upierajacych sie przy oryginalnosci wloskiej wersji radze przed zamownieniem jej we wloskiej knajpce pytajac "sprawdzic" czy taki wlasnie "sklad" nam odpowiada, gdyz tak czy inaczej zawsze bedzie sie nieco roznila od "tej" - nam znanej a w ten sposob bedziemy mogli  poprosic o dodanie lub nie, ktoregokolwiek ze skladnikow. I wlasciwie nie o to tu chodzi, ktora wersja jest wlasnie ta oryginalna - wazne jest aby produkty uzyte do przygotowania tego dania "wiazaly" sie ze soba smakowo. Dlatego tez odradzam dodania oregano w tym wypadku niepasujacego zupelnie :) z czym (w Polsce) czesto sie spotykam :) Jak juz kiedys wspominalam Grecy kochaja makarony a te goszcza rowniez czesto na ich stole, podaje dzisiaj przepis na CARBONARE w typowo greckim wydaniu... Zapraszam.



Ilosc skladnikow jest zupelnie dowolna i zalezna od naszego gustu.
  • opakowanie makaronu spaghetti
  • 4-6 łyzek oliwy
  • 1 cebula pokrojona w drobna kosteczke
  • boczek wędzony pokrojony 
  • pieczarki pokrojone (jesli lubimy)
  • kolorowa papryka pokrojona (jesli lubimy)
  • 2 zabki czosnku
  • smietana
  •  ser twardy przetarty
  • bazylia lub zielona pietruszka
  • sol, pieprz
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie wybierajac najnizszy czas gotowania (al dente). podany na opakowaniu. W miedzy czasie podduszamy na glebokiej patelni osobno po kolei cebulke, boczek, pieczarki i papryke - wracamy wszystkie skladniki na patelnie dodajemy czosnek przecisniety przez praske, jesli nasza patelnia (i jej zawartosc) jest bardzo goraca - gasimy ogien inaczej zmnejszamy plomien do minimum. Dodajemy do calosci smietany o temperaturze pokojowej, mieszamy, nastepnie czesc startego sera,  wylawiamy lyzka makaron wprost na patelnie (TO WAZNE) tak aby "mokre" z goracej wody zwiazaly sie pieknie z sosem, dokladnie mieszamy, jesli sos jest zbyt gesty dodajemy troszke wody, w ktorej gotowal sie makaron. Podajemy na cieplym talerzu, proszymy zielenina, swiezo zmielonym pieprzem i serem Kali oreksi !

2 komentarze:

  1. Tyle razy chciałam zrobić Carbonare i do tej pory mi się nie udało. Ale już zaczynam żałować, bo wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest naprawde przepyszna, szybka i latwa w wykonaniu :)

    OdpowiedzUsuń