środa, 28 lipca 2010

Oliwa


Oliwa z oliwek



W Grecji panuja idealne warunki klimatyczne i glebowe do uprawy drzew oliwkowych a oliwa jest podstawowym produktem w kuchni, nie bez przyczyny mowi sie o niej "plynne zloto". W kuchni dodawana jest niemalze do wszystkiego uzywa sie jej do smazenia, salatek, sosow i roznych potraw. Nie bede sie rozpisywala o jej dobroczynnym wplywie na organizm ludzki ten temat jest znany wszystkim natomiast ciekawostka jest to, ze jako kosmetyk stosuja oliwe do dzis nasze panie, do twarzy, ciala i na wlosy. Grecka oliwa ma kolor zoltozielony jest gesta, bardzo smaczna i pachnaca, znawcy po smaku potrafia okreslic region jej pochodzenia. Sprobujcie upiec kromeczke chleba "wczorajszego" na ruszcie lub w tosterze skropic ja oliwa, posolic i popruszyc oregano, nie istnieje latwiejszy przysmak do wykonania. Oliwy smakowej praktycznie sie nie stosuje, oliwa powinna wrecz pachnac oliwa jedynie do saltek przygotowuje odzielna, domowa - z listkami miety i oregano (jak na zdjeciu), ktore tak czy inaczej wchodza w sklad kazdej salatki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz