czwartek, 29 lipca 2010

MIARKA

Kilka slow na temat miarki


W kuchni greckiej podstawowa miarki plynow i produktow sypkich jest filizanka do kawy (0,23 l), jest to bardzo latwy i wygodny sposob mierzenia, prosze mi wierzyc wagi nie ma prawie zadna gospodyni, ja rowniez, ta miarka posluguje sie na codzien, lecz jezeli jest panstwu wygodniejsza inna miarka odsylam do kalkulatora kuchennego po prawej stronie.

Tluszcze

Oliwe z oliwek vergine lub extra vergine uzywamy tylko i wylacznie do salatek i dan zimnych! pod wplywem temperatury traci swoje walory.
Do gotowania lub smazenia uzywamy oliwy z oliwek rafinowanej lub olej slonecznikowy o neutralnym smaku.
Nie smazymy na margarynie i masle, sluza one tylko do przyrzadzania ciast.

Ocet

Jesli mowimy o occie to tylko o winnym, w Grecji nie istnieje ocet chemiczny.

Wina

Do "zagaszania" potraw uzywamy win wytrawnych. We wszystkich recepturach piszac o winie mam na mysli wino wytrawne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz