poniedziałek, 26 lipca 2010

Biszkopty pomaranczowe

Pyszne biszkopty pomaranczowe do kawy


300g margaryny
200g cukru
100g orzechow laskowych pokrojonych lub zmielonych
1 laseczka wanil
1 jajko
starta skorka pomaranczowa
1 lyzeczka sody kuchennej rozpuszczonej w malej ilosci soku pomaranczowego
2 pelne lyzeczki proszku do pieczenia
300g maki

Margaryne o temp pokojowej ucieramy z cukrem a nastepnie dodajemy powoli  kazdy skladnik w kolejnosci wyzej napisanej, w razie potrzeby aby ciasto sie nie rozklejalo i nadawalo do walkowania dodajemy troszke maki, wyrabiamy ciasto, wycinamy dowolne wzorki, ukladamy na poprzednio natluszonej blaszce w odleglosci (ciasteczka rosna okolo 2 razy!), pieczemy w podgrzanym piekarniku okolo 15-20 min w temp 170C na rumiany kolor. Posypujemy odrobina cukru pudru i cynamonu.
Dobrego poludnia - Kalo mesimeri !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz