poniedziałek, 26 lipca 2010

Kawa po grecku

Kalimera!

Pierwszy zapach Grecji to zapach kawy parzonej w malym tygielku z dluga raczka, sniadania praktycznie sie nie je, szklanka soku pomaranczowego, kawa i maly herbatnik wystarczaja na poranny posilek (nie dotyczy to oczywiscie dzieci i chorych).
W jaki sposob zaparza sie kawe po grecku?
Do picia uzywa sie malenkich filizanek podobnie jak do wloskiego espresso, odmierzamy filizanke wody, nalewamy do tygielka nastepnie wsypujemy lyzeczke kawy odpowiednio zmielonej na pylek i np. lyzeczke cukru na smak srednio slodki - metrio. Tygielek podgrzewamy na powolnym ogniu do czasu az kawa rozpocznie sie podnosic (nie dopuscic do przegotowania). Kawe nalewamy do filizanki podajemy rowniez obowiazkowo szklanke zimnej wody.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz