sobota, 24 lipca 2010

Grecja




Kuchnia grecka to dział sztuki kulinarnej wywodzącej się i charakterystycznej dla Grecji, zgodna z zasadami diety śródziemnomorskiej szczyci się mianem jednej z najsmaczniejszych i najzdrowszych kuchni świata. Dzieje się to dzięki olbrzymiej różnorodności warzyw, owoców i ziół oraz królowej greckich potraw oliwie z oliwek...
Co sprawia ze kuchnia grecka jest tak smaczna ? Słońce, wspaniały klimat. Tak, jak również umiejętność wykorzystywania przez Greków wszystkich dospnych ku temu źródeł. Pod lazurowym niebem rosną, dojrzewają i nabierają smaku wszelkiego rodzaju warzywa, owoce i zioła. Turkusowe morze oferuje hojnie smaczne ryby, krewetki, kalamary, ośmiornice i małże, następnie ziemia, która rodzi... cały rok, od górzystych zboczy z pasącymi się na nich owcami i kozami przez winnice i doliny porośnięte gajami oliwkowymi i zagonami jarzyn. Nieograniczone bogactwo produktów było znaczącym bodźcem do kulinarnych natchnień dla Greków już od starożytności co z biegiem lat stworzyło z nich prawdziwych mistrzów w dziedzinie podawania, przechowywania i przygotowywania potraw. Przekazywana z pokolenia na pokolenie tradycja kulinarna o ogromnej palecie smaków pozwala zaspokoić najbardziej wysublimowane gusta. Przedstawiam Państwu receptury z moich zbiorów, które są częścią mojej pierwszej książki kucharskiej przygotowywanej do wydania dzięki osobistemu zainteresowaniu tematem i doświadczeniu zdobytym w praktyce zawodowej jak również mojej wielkiej greckiej rodzinie (giasou re ksadelfi!) oraz sąsiadek, tak gorąco mi dopingujących. Przyrządzane potrawy są różnorodne, łatwe do wykonania i bardzo ciekawe smakowo. Z przyjemnością przedstawię Państwu Grecję, której nie znacie - od kuchni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz