Dzisiaj obiecane klopsiki, namawiam Was do sprobowania jak do zadnego innego dania z nadzieja, ze zostaniecie wiernymi przyjaciolmi na zawsze, moj zachwyt klopsikami jest nie do opisania ! Zapraszam .
Tutaj w Grecji cukinie i kabaczki maja jedna nazwe, gdyz jest to to samo warzywo, uzywa sie je do dan wg. wlasnego gustu (jedno lub drugie), wybor nalezy od nas, to co chcialabym podkreslic -wazne jest przygotowywanie cukini lub kabaczkow o malej wielkosci najwyzej mniej wiecej ogorka, wtedy maja najlepszy smak. :)
Myjemy, obcinamy ogonki i przecieramy cukinie lub kabaczki na grubej tarce, wkladamy do szklanej miski wraz z pokrojona cebula, kruszymy fete do srodka i wyrabiamy mase, posypujemy startym serem zoltym, dodajemy miete, jajka lekko ubite (jak na omlet) i pieprz, wyrabiamy. Probujemy czy potrzebuje soli, dodajemy powoli make wyrabiajac do czasu jak masa bedzie miala gestosc gestego miodu, przykrywamy czysta sciereczka i wkladamy do lodowki na 1 godz. Podgrzewamy tluszcz i nakladamy mase za pomoca lyzki na goraca oliwe, smazymy na rumiany kolor obracajac z jednej na druga strone. Gotowe klopsiki kladziemy na papier kuchenny aby pozbyc sie niepotrzebnego tluszczu a nastepnie podajemy na polmisku posypujac odrobina oregano.
Klopsiki nadaja sie na przekaske do wina i ouza. KALI OREKSI !
- 600 g swiezych cukinii lub kabaczkow
- 2 cebule pokrojone w blenderze
- 3 jajka
- 300 g fety
- 100 g startego zoltego sera srednio twardego
- maka ile "wyjdzie"
- 1 filizanka swiezej miety drobno pokrojonej
- oliva do smazenia
- oregano
- sol, pieprz
Tutaj w Grecji cukinie i kabaczki maja jedna nazwe, gdyz jest to to samo warzywo, uzywa sie je do dan wg. wlasnego gustu (jedno lub drugie), wybor nalezy od nas, to co chcialabym podkreslic -wazne jest przygotowywanie cukini lub kabaczkow o malej wielkosci najwyzej mniej wiecej ogorka, wtedy maja najlepszy smak. :)
Myjemy, obcinamy ogonki i przecieramy cukinie lub kabaczki na grubej tarce, wkladamy do szklanej miski wraz z pokrojona cebula, kruszymy fete do srodka i wyrabiamy mase, posypujemy startym serem zoltym, dodajemy miete, jajka lekko ubite (jak na omlet) i pieprz, wyrabiamy. Probujemy czy potrzebuje soli, dodajemy powoli make wyrabiajac do czasu jak masa bedzie miala gestosc gestego miodu, przykrywamy czysta sciereczka i wkladamy do lodowki na 1 godz. Podgrzewamy tluszcz i nakladamy mase za pomoca lyzki na goraca oliwe, smazymy na rumiany kolor obracajac z jednej na druga strone. Gotowe klopsiki kladziemy na papier kuchenny aby pozbyc sie niepotrzebnego tluszczu a nastepnie podajemy na polmisku posypujac odrobina oregano.
Klopsiki nadaja sie na przekaske do wina i ouza. KALI OREKSI !
robilam podobne, ale bez sera i miety, musze wyprobowac Twoje!
OdpowiedzUsuńW tytule jest cukinia, a w przepisie kabaczki. Można klopsiki zrobić i z jednego i z drugiego warzywa?
OdpowiedzUsuńBardzo fajne - podoba mi się ten przepis.
OdpowiedzUsuńZdecydowanie wolę cukinię od kabaczka - smak jest jednak trochę inny, cukinia bardziej mi smakuje.