wtorek, 20 września 2011

CZEKOLADOWY SUFLET Z GRUSZKAMI

Wspanialy wilgotny suflet na deser, ktory mozemy upiec w foremkach podzielony od razu na porcje lub jako jednolite ciasto. Zapraszam.


produkty na okolo 7 porcji
  • 150g czekolady (kuwertura)
  • 120-130g ciemnego cukru
  • 4 jajka
  • 4 lyzeczki maki (przesianej)
  • lyzeczka cukru waniliowego
  • lyzeczka koniaku
syrop
  • 5 gruszek
  • 1/2 szklanki cukru
  • lyzka soku z cytryny
  • szklanka wody
  • laseczka cynamonu
Zagotowujemy wode z cukrem, sokiem cytryny i laseczka cynamonu, dodajemy obrane i pokrojone na polowki gruszki, gotujemy na srednim ogniu do czasu az zmiekna. Odstawiamy do ochlodzenia. 
Powsaly syrop nie wyrzucamy ! Dodajac wody uzyskujemy smaczny kompot lub gotujemy do odpowiednigo zageszcznia i uzywamy jako syrop do desrerow, lodow czy jogurtu, pozostala 1-1,5 gruszki kroje na male kawaleczki wkladam do wysterylizowanego sloiczka, zalewam syropem i przechowuje w lodowce kilka miesiecy :)
W ben mari lub w garnku z podwojnym dnem rozpuszczamy czekolade z margaryna, mieszajac tworzymy jednolita mase.
Bardzo dobrze miksujemy zoltka z cukrem, cukrem waniliowym a nastepnie dodajemy make, koniak i powoli ciepla, rozpuszczona czekolade z margaryna. Osobno ubijamy bialka na SZTYWNA piane ilaczymy z wczesniej przygotowanym ciastem. Otrzymana mase ukladamy w foremkach - w sposob - 1 lyzka masy na dno - pol gruszki (w sumie "wychodza" 7-8 polowek) - 1 lyzka na gore. Pieczemy w uprzednio podgrzanym piekarniku w 200C DOKLADNIE 10 MINUT. Suflet podajemy cieply lub zchlodzony, dekorujemy listkami swiezej miety, wraz z galka lodow smietankowych. Do przepisu mozemy uzyc innych owocow naszego wyboru np. brzoskwinie z puszki.

Uwaga: po wyciagnieciu sufletu z piekarnika ciasto lekko opadnie - co nie oznacza, ze cos na sie nie udalo :)  Smacznego !

1 komentarz:

  1. Robiłam ostatnio gruszkowe clafoutis i też było pyszne! Twój deser zapowiada się wspaniale!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń