W piekne sloneczne dni letni deser - lody czekoladowe w syropie z winogronach "na lyzeczce" - tak nazywa sie w doslownym tlumaczeniu sposob przygotowania owocow lub warzyw w slodkim syropie w calosci. lub kawalkach. Zapraszam
lody
Gotujemy winogrona w wodzie z cukrem na wolnym ogniu przez 10 - 15 minut odstawiamy na 24 godziny. Nastepnego dnia gotujemy syrop na srednim ogniu (uwaga - moze wykipiec !) do gestosci rzadkiego miodu, po odstawieniu dodajemy sok z cytryny i laseczke wanilii, ktora usuwamy po calkowitym ostygnieciu syropu.
Winogrona "na lyzeczce" mozemy przechowywac bez obawy przez wiele, wiele miesiecy umieszczone w sloiczku i na wszelki wypadek w lodowce. Aby w zimowe dni oslodzic sie jogurtem greckim w polewie syropu z winogronami posypanym platkami migdalowymi :).
W miedzy czasie przygotowujemy lody, podgrzewamy mleko na wolnym ogniu, dodajemy czekolade i cynamon, po rozpuszczeniu czekolady odstawiamy do lekkiego ostygniecia, usuwamy laseczke cynamonu. Ubijamy mikserem cukier z zoltkami i powoli, powoli w dalszym ciagu miksujac dodajemy ciepla czekolade a nastepnie smietane. Podgrzewamy mase nie dopuszczajac do zagotowania na okolo 15 minut doosiagniecia odpowiedniej gestosci. Po ostygnieciu wkladamy do maszynki do lodow lub w miseczce umieszczamy w zamrarzalniku pamietajac o dokladnym mieszaniu masy co pol godziny 3 do 5 razy. Smacznego !
- 1/2 l mleka 300g smietany kremowki
- 100g cukru
- 150g czekolady (kuwertura)
- laseczka cynamonu
- 5 zoltek
- kieliszek koniaku
- 1 kg winogron (bez pestek)
- 750g cukru
- 1/2 szklanki wody
- sok z polowy cytryny
- laseczka wanilii
Gotujemy winogrona w wodzie z cukrem na wolnym ogniu przez 10 - 15 minut odstawiamy na 24 godziny. Nastepnego dnia gotujemy syrop na srednim ogniu (uwaga - moze wykipiec !) do gestosci rzadkiego miodu, po odstawieniu dodajemy sok z cytryny i laseczke wanilii, ktora usuwamy po calkowitym ostygnieciu syropu.
Winogrona "na lyzeczce" mozemy przechowywac bez obawy przez wiele, wiele miesiecy umieszczone w sloiczku i na wszelki wypadek w lodowce. Aby w zimowe dni oslodzic sie jogurtem greckim w polewie syropu z winogronami posypanym platkami migdalowymi :).
W miedzy czasie przygotowujemy lody, podgrzewamy mleko na wolnym ogniu, dodajemy czekolade i cynamon, po rozpuszczeniu czekolady odstawiamy do lekkiego ostygniecia, usuwamy laseczke cynamonu. Ubijamy mikserem cukier z zoltkami i powoli, powoli w dalszym ciagu miksujac dodajemy ciepla czekolade a nastepnie smietane. Podgrzewamy mase nie dopuszczajac do zagotowania na okolo 15 minut doosiagniecia odpowiedniej gestosci. Po ostygnieciu wkladamy do maszynki do lodow lub w miseczce umieszczamy w zamrarzalniku pamietajac o dokladnym mieszaniu masy co pol godziny 3 do 5 razy. Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz