piątek, 23 września 2011

RYBKI PIECZONE W SOSIE POMIDOROWYM

Psarakia sto fourno me saltsa tomata

Moja propozycja na dzisiaj sa rybki pieczone w piekarniku w sosie pomidorowym, mozemy wykorzystac tutaj wszelkiego gatunku male ryby, przyrzadzone zostaly w bardzo smaczny i zdrowy sposob, zachecam z zamknietymy oczami - sa wspaniale !

  • 1 kg rybek malych naszego wyboru
  • 3-4 dojrzale pomidory
  • 4-5 piorka czosnku
  • sok z 1 cytryny
  • 1 filizanka oliwy
  • nac selera
  • oregano
  • sol, pieprz  
  Ryby czyscimy i myjemy dobrze, ukladamy na blaszce, przyrzadzamy sos w blenderze oliwe. sok z cytryny, czosnek, oregano sol i pieprz, mozemy rowniez zmiksowac pomidory lub uzyc mniej pomidorow i koncentrat pomidorowy w zimie, polewamy ryby sosem i pieczemy w uprzednio nagrzanym piekarniku w 180C  20-30 minut w zaleznosci od wielkosci rybek. Podajemy do ouza lub bialego wina. Kali oreksi !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz