poniedziałek, 26 września 2011

SPANAKOPITTA - PITTA, FILLO ZE SZPINAKIEM

Drugie sniadanie to niezaprzeczalnie pitta, na slodko lub slono i kazdego smaku jest najbardziej powszechnym posilkiem o tej porze dnia, wlasciwie dla Grekow jest to pierwsze sniadanie. Podstawa jest ciasto - fillo, platy ciasta grubosci pergaminu nakladanego jedno na drugie. Do "wywalkowania" takiego ciasta potrzebne jest troszke praktyki dla mlodych gospodyn polecam kupno gotowego pod ta sama nazwa - fillo - lub cwiczenia, technika jest taka sama jak przy uzyskaniu platu ciasta na makaron a recepture podaje w dziale pittes. Zapraszam.

Farsz
  • 1kg szpinaku swiezego lub mrozonego
  • peczek cebulki zielonej
  • peczek koperku
  • peczek pietruszki
  • 1/2kg fety
  • 2 lekko ubite jajka
  • 1/2 filizanki oliwy
  • sol,pieprz
Zielenine dobrze oplukac i osuszyc, pokroic. Do wysokiego garnka wlac oliwe, po podgrzaniu wlozyc szpinak, cebulke, koperek, pietruszke i pokrojona w kawaleczki fete, sol i pieprz, lekko poddusic caly czas mieszajac do momentu jak "zniszczy" sie zielenina, odstawic, ostudzic, dodac lekko ubite jajka i wymieszac.
Na wysmarowana oliwa forme polozyc plat ciasta nastepnie "skapo" pedzelkiem posmarowac oliwa gore, polozyc drugi i powtarzac ta czynnosc 4 razy (w paczce zazwyczaj jest 10 szt filo). Polowe farszu rozprowadzic rowno na formie polozyc 3 filo, pozostala czesc farszu i 3 filo na gore (kazde filo smarujac oliwa), krawedzie "poskladac" jak husteczke lub rulonik, posmarowac oliwa i pokroic na porcje. Piec w uprzednio podgrzanym piekarniku 180C okolo 1 godz. Przykrywamy forme foliia aluminiowa blyszczaca strona do gory a po uplynieciu 40-45 minut odkrywamy i pieczemy do uzyskania pozadanego rumianego koloru. Kali oreksi!.

4 komentarze:

  1. jeszcze nie jadłam drugiego śniadania, a tutaj tak pysznie.. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł na phillo i ciekawy farsz szpinakowy z dodatkiem ziół i fety. Wykorzystam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę się zabrać za to danie, bo kusi mnie już od dawna:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam. Przepyszne. Jednak wzbogaciłam farsz ząbkami czosnku i kilkoma suszonymi pomidorami - farsz był bardziej ostry.

    OdpowiedzUsuń