Drugie sniadanie to niezaprzeczalnie pitta, na slodko lub slono i kazdego smaku jest najbardziej powszechnym posilkiem o tej porze dnia, wlasciwie dla Grekow jest to pierwsze sniadanie. Podstawa jest ciasto - fillo, platy ciasta grubosci pergaminu nakladanego jedno na drugie. Do "wywalkowania" takiego ciasta potrzebne jest troszke praktyki dla mlodych gospodyn polecam kupno gotowego pod ta sama nazwa - fillo - lub cwiczenia, technika jest taka sama jak przy uzyskaniu platu ciasta na makaron a recepture podaje w dziale pittes. Zapraszam.
Farsz
- 1kg szpinaku swiezego lub mrozonego
- peczek cebulki zielonej
- peczek koperku
- peczek pietruszki
- 1/2kg fety
- 2 lekko ubite jajka
- 1/2 filizanki oliwy
- sol,pieprz
Zielenine dobrze oplukac i osuszyc, pokroic. Do wysokiego garnka wlac oliwe, po podgrzaniu wlozyc szpinak, cebulke, koperek, pietruszke i pokrojona w kawaleczki fete, sol i pieprz, lekko poddusic caly czas mieszajac do momentu jak "zniszczy" sie zielenina, odstawic, ostudzic, dodac lekko ubite jajka i wymieszac.
Na wysmarowana oliwa forme polozyc plat ciasta nastepnie "skapo" pedzelkiem posmarowac oliwa gore, polozyc drugi i powtarzac ta czynnosc 4 razy (w paczce zazwyczaj jest 10 szt filo). Polowe farszu rozprowadzic rowno na formie polozyc 3 filo, pozostala czesc farszu i 3 filo na gore (kazde filo smarujac oliwa), krawedzie "poskladac" jak husteczke lub rulonik, posmarowac oliwa i pokroic na porcje. Piec w uprzednio podgrzanym piekarniku 180C okolo 1 godz. Przykrywamy forme foliia aluminiowa blyszczaca strona do gory a po uplynieciu 40-45 minut odkrywamy i pieczemy do uzyskania pozadanego rumianego koloru. Kali oreksi!.
jeszcze nie jadłam drugiego śniadania, a tutaj tak pysznie.. :-)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na phillo i ciekawy farsz szpinakowy z dodatkiem ziół i fety. Wykorzystam!
OdpowiedzUsuńMuszę się zabrać za to danie, bo kusi mnie już od dawna:)
OdpowiedzUsuńZrobiłam. Przepyszne. Jednak wzbogaciłam farsz ząbkami czosnku i kilkoma suszonymi pomidorami - farsz był bardziej ostry.
OdpowiedzUsuń