Slodki smak lata - polecam ! polecam ! i zapraszam :
6 duzych brzoskwin
1/2 szklanki cukru (zaleznie jak slodkie lubimy)
2 lyzki roztopionego masla1 lyzka corn flaur (maki kukurydzianej)
1 lyzka soku z cytryny
1/4 szklanki wody
Do przesianej maki dodajemy wszystkie stale produkty a nastepnie maslo, wyrabiajac ciasto dodajemy powoli wode, ktore odstawiamy na 30 minut do lodowki. "do wypoczecia", ukladamy na otluszczonej i posypanej bulka tarta blaszce. Cztery brzoskwinie kroimy w plasterki "panierujemy" w roztopionym masle i polowie cukru z przepisu na "kolderke" ukladamy na ciescie, pieczemy na zloto w piekarniku o temp. 190C na 25-30 minut. W miedzy czasie przygotowujemy sos, gotujemy na wolnym ogniu dwie brzoskwinie w kawaleczkach na miekko z pozostalym cukrem, dodajac corn flaur (w wodzie) i sok z cytryny, odstawiamy. Po ostudzeniu miksujemy sos w blenderze i polewamy rowniez ostudzone ciasto, wstawiamy na 2-3 godziny do lodowki, podajemy z galka lodu waniliowego. Smacznego !
ciasto :
2 szklanki maki
1 1/2 lyzki cukru
200g masla lub margaryny (zimne pokrojone w drobne kawalki)
1/4 lyzeczki soli
odrobina zimnej wody ("ile wyjdzie" - okolo 1/4 szklanki)
"kolderka":2 szklanki maki
1 1/2 lyzki cukru
200g masla lub margaryny (zimne pokrojone w drobne kawalki)
1/4 lyzeczki soli
odrobina zimnej wody ("ile wyjdzie" - okolo 1/4 szklanki)
6 duzych brzoskwin
1/2 szklanki cukru (zaleznie jak slodkie lubimy)
2 lyzki roztopionego masla1 lyzka corn flaur (maki kukurydzianej)
1 lyzka soku z cytryny
1/4 szklanki wody
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz