czwartek, 27 października 2011

BOSKIE PROFITEROL :)

Zapraszam Was na grecka wersje deseru slynnego francuskiego profiterole, z ktorym wlasciwie niewiele ma wspolnego :) bardzo latwe w wykonaniu wymagajace oczywiscie troszke czasu wartego jednak poswiecenia, ktory doskonalym smakiem "odplaca" nam kazda "stracona" minutke :)
Z przepisu mozna zrobic 12 porcji deseru, jest poprostu wspaniale - polecam !!!


  • 12 (lub wiecej) biszkotow naszego wyboru
 muss waniliowy:
  • 500g smietany kremowki
  • 2 lyzki cukru pudru
  • cukier waniliowy (ilosc wg. naszego gustu)
muss czekoladowy:
  • 180g kuwertury czekoladowej
  • 2 lyzki mleka
  • 1-2 lyzki kawy esspreso (dobrze byloby rozpuszczalnej)
syrop kawowy:
  • 100g wody
  • 120g cukru
  • 50g mleka
  • 2 lyzki koniaku (niekoniecznie)
  • 2 lyzki kawy esspreso (dobrze byloby rozpuszczalnej)
polewa czekoladowa:
  • 100g kuwertury czekoladowej
  • 100g smietany kremowki  
dodatek:
  • 12 migdalow (w calosci lub kruszonych - slone daja ciekawa kompozycje smakowa deseru)

Ubijamy smietane z cukrem pudrem i waniliowym, ubieramy polowe i wkladamy do lodowki.
W malym garnuszku podgrzewamy lekko (do rozpuszczenia) kuwerture czekolady z kawa i mlekiem, mieszajac w jednolita mase, odstawiamy do ochlodzenia a nastepnie laczymy dobrze z polowa bitej smietany i odstawiamy do lodowki.
W osobnym garnuszku wkladamy wszystkie skladniki na syrop kawowy podgrzewamy na wolnym ogniu do pierwszego wrzenia bezustannie mieszajac, jak tylko osiagnie gestosc syropu (zazwyczaj natychmiast) - odstawiamy do ostygniecia.
Polewe czekoladowa  przygotowujemy na cieplo laczac kuwerture ze smietanka (nie gotowac!)
Kruszymy (lub nie) kazdy biszkopt i ukladamy na dnie pucharkow, polewamy syropem kawowym, ukladamy warstwe mussu czekoladowego, nastepnie warstwe mussu waniliowego, polewamy sosem czekoladowym i dekorujemy. Przechowujemy w lodowce. Smacznego !

2 komentarze: