Zapraszam Was na grecka wersje deseru slynnego francuskiego profiterole, z ktorym wlasciwie niewiele ma wspolnego :) bardzo latwe w wykonaniu wymagajace oczywiscie troszke czasu wartego jednak poswiecenia, ktory doskonalym smakiem "odplaca" nam kazda "stracona" minutke :)
Z przepisu mozna zrobic 12 porcji deseru, jest poprostu wspaniale - polecam !!!
Ubijamy smietane z cukrem pudrem i waniliowym, ubieramy polowe i wkladamy do lodowki.
W malym garnuszku podgrzewamy lekko (do rozpuszczenia) kuwerture czekolady z kawa i mlekiem, mieszajac w jednolita mase, odstawiamy do ochlodzenia a nastepnie laczymy dobrze z polowa bitej smietany i odstawiamy do lodowki.
W osobnym garnuszku wkladamy wszystkie skladniki na syrop kawowy podgrzewamy na wolnym ogniu do pierwszego wrzenia bezustannie mieszajac, jak tylko osiagnie gestosc syropu (zazwyczaj natychmiast) - odstawiamy do ostygniecia.
Polewe czekoladowa przygotowujemy na cieplo laczac kuwerture ze smietanka (nie gotowac!)
Kruszymy (lub nie) kazdy biszkopt i ukladamy na dnie pucharkow, polewamy syropem kawowym, ukladamy warstwe mussu czekoladowego, nastepnie warstwe mussu waniliowego, polewamy sosem czekoladowym i dekorujemy. Przechowujemy w lodowce. Smacznego !
Z przepisu mozna zrobic 12 porcji deseru, jest poprostu wspaniale - polecam !!!
- 12 (lub wiecej) biszkotow naszego wyboru
- 500g smietany kremowki
- 2 lyzki cukru pudru
- cukier waniliowy (ilosc wg. naszego gustu)
- 180g kuwertury czekoladowej
- 2 lyzki mleka
- 1-2 lyzki kawy esspreso (dobrze byloby rozpuszczalnej)
- 100g wody
- 120g cukru
- 50g mleka
- 2 lyzki koniaku (niekoniecznie)
- 2 lyzki kawy esspreso (dobrze byloby rozpuszczalnej)
- 100g kuwertury czekoladowej
- 100g smietany kremowki
- 12 migdalow (w calosci lub kruszonych - slone daja ciekawa kompozycje smakowa deseru)
Ubijamy smietane z cukrem pudrem i waniliowym, ubieramy polowe i wkladamy do lodowki.
W malym garnuszku podgrzewamy lekko (do rozpuszczenia) kuwerture czekolady z kawa i mlekiem, mieszajac w jednolita mase, odstawiamy do ochlodzenia a nastepnie laczymy dobrze z polowa bitej smietany i odstawiamy do lodowki.
W osobnym garnuszku wkladamy wszystkie skladniki na syrop kawowy podgrzewamy na wolnym ogniu do pierwszego wrzenia bezustannie mieszajac, jak tylko osiagnie gestosc syropu (zazwyczaj natychmiast) - odstawiamy do ostygniecia.
Polewe czekoladowa przygotowujemy na cieplo laczac kuwerture ze smietanka (nie gotowac!)
Kruszymy (lub nie) kazdy biszkopt i ukladamy na dnie pucharkow, polewamy syropem kawowym, ukladamy warstwe mussu czekoladowego, nastepnie warstwe mussu waniliowego, polewamy sosem czekoladowym i dekorujemy. Przechowujemy w lodowce. Smacznego !
Cudowny deser!
OdpowiedzUsuńcudowny i niezwykle kaloryczny deser, który pięknie wygląda.
OdpowiedzUsuń