poniedziałek, 24 października 2011

PITTA FILLO Z FETA - TIROPITTA

Pitta zamiast kanapki - o tak bardzo chetnie :) W Grecji pitty sa tak powszechne jak kanapki w Polsce jada sie je codziennie o roznych smakach , na cieplo lub na zimno . Dzisiaj podaje przepis na ciasto pitty, technika wyrabiania i walkowania jest tak jaka przy ciescie na pierogi . Zapraszam.


Blaszka nr. 40

Ciasto
  •  500g maki
  • pol filizanki oliwy
  • 1 lyzeczke octu winnego
  • troszke soli
  • wody ile "wyjdzie" na piekne pulchne ciasto - okolo szklanki
 Farsz
  •  600g fety
  • mleka ile "wyjdzie" aby wyrobic jednolita mase
  • 3 bialka
  • pieprz
Ciasto wyrabiamy, wkladamy do lodowki na pol godziny nastepnie dzielimy na polowe i  walkujemy, plat powinien byc wiekszy od blaszki (patrz przepis na spanakopite). Smarujemy blaszke oliwa i ukladamy plat ciasta, ktory przenosimy zawiniety na walku aby sie nie podziurawil, smarujemy skapo oliwa ukladamy farsz.
Do fety nie dodajemy innych produktow, sens jest w tym, aby oddac caly smak fety, jesli chcemy pobawic sie wlasna fantazja uzyjmy bialego sera, ktory pieknie przyjmuje inne dodatki (koperek, zielona cebulke, koncentrat pomidorowy, papryke i na co tylko macie ochote pamietajac o posoleniu farszu). Kruszymy fete dodajemy reszte skladnikow (feta jest slona) wyrabiamy je na jednolita mase ukladamy na blaszce a na niej drugi plat ciasta. zawijamy brzegi, kroimy na porcje, smarujemy skapo oliwa i wkladamy do uprzednio ogrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 180C 1 godz.  do 1 godz. i 15 min. Pitte mozna jesc rowniez na drugi dzien. Kali oreksi !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz