Hirino avgolemono me selino
Przepyszne danie, ktoremu duza ilosc naci selera dodaje niesamowitego aromatu i nieprzecietnego smaku. Zapraszam.
W obszernym garnku lub brytfance rumienimy mieso w porcjach czy calosci , wyjmujemy, w tym samym naczyniu dusimy zmiksowana cebule 2-3 min, wkladamy mieso rumienimy z kazdej strony, zalewamy (na goraco!) woda lub wywarem, solimy, pieprzymy , przykrywamy i pozostawiamy na wolnym ogniu okolo 50 min. Wkladamy nac selera i gotujemy na nastepne 15 min. W tym czasie przygotowujemy sos awgolemono. Rozdzielamy zoltka od bialek i miksujemy kazde z osobna, laczymy razem, dodajemy sok z cytryny a nastepnie miksujac dodajemy powoli 2 lyzki stolowe sosu z garnka i jeszcze 2, uzyskanym sosem polewamy mieso, odstawiamy pod przykryciem na 5 min.
Nasza potrawa nabierze specjalnego aromatu jesli w ostatniej chwili dodamy filizanke pokrojonego drobniutko koperku. Smacznego!
Do tej potrawy pasuje biale wino lub retsina.
Przepyszne danie, ktoremu duza ilosc naci selera dodaje niesamowitego aromatu i nieprzecietnego smaku. Zapraszam.
- 1 1/2 kg miesa wieprzowego bez kosci
- 2 duze cebule pokrojone w blenderze
- 1 kg naci selera
- 1 filizanka oliwy
- 3 jajka
- sok z 1/2 cytryny
- sol, pieprz
W obszernym garnku lub brytfance rumienimy mieso w porcjach czy calosci , wyjmujemy, w tym samym naczyniu dusimy zmiksowana cebule 2-3 min, wkladamy mieso rumienimy z kazdej strony, zalewamy (na goraco!) woda lub wywarem, solimy, pieprzymy , przykrywamy i pozostawiamy na wolnym ogniu okolo 50 min. Wkladamy nac selera i gotujemy na nastepne 15 min. W tym czasie przygotowujemy sos awgolemono. Rozdzielamy zoltka od bialek i miksujemy kazde z osobna, laczymy razem, dodajemy sok z cytryny a nastepnie miksujac dodajemy powoli 2 lyzki stolowe sosu z garnka i jeszcze 2, uzyskanym sosem polewamy mieso, odstawiamy pod przykryciem na 5 min.
Nasza potrawa nabierze specjalnego aromatu jesli w ostatniej chwili dodamy filizanke pokrojonego drobniutko koperku. Smacznego!
Do tej potrawy pasuje biale wino lub retsina.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz