poniedziałek, 10 października 2011

WIEPRZOWINA SOSIE AVGOLEMONO Z NACIA SELERA

Hirino avgolemono me selino
Przepyszne danie, ktoremu duza ilosc naci selera dodaje niesamowitego aromatu i nieprzecietnego smaku. Zapraszam. 

  • 1 1/2 kg miesa wieprzowego bez kosci
  • 2 duze cebule pokrojone w blenderze
  • 1 kg naci selera
  • 1 filizanka oliwy
  • 3 jajka
  • sok z 1/2 cytryny
  • sol, pieprz
Myjemy dokladnie nac selera, kroimy dlugie kawalki, gotujemy w osolonej wodzie 7 min, odcedzamy.
W obszernym garnku lub brytfance rumienimy mieso w porcjach czy calosci , wyjmujemy, w tym samym naczyniu dusimy zmiksowana cebule 2-3 min, wkladamy mieso rumienimy z kazdej strony, zalewamy (na goraco!) woda lub wywarem, solimy, pieprzymy , przykrywamy i pozostawiamy na wolnym ogniu okolo 50 min. Wkladamy nac selera i gotujemy na nastepne 15 min. W tym czasie przygotowujemy sos awgolemono. Rozdzielamy zoltka od bialek i miksujemy kazde z osobna, laczymy razem, dodajemy sok z cytryny a nastepnie miksujac dodajemy powoli 2 lyzki stolowe sosu z garnka i jeszcze 2, uzyskanym sosem polewamy mieso, odstawiamy pod przykryciem na 5 min.
Nasza potrawa nabierze specjalnego aromatu jesli w ostatniej chwili dodamy filizanke pokrojonego drobniutko koperku. Smacznego!
Do tej potrawy pasuje biale wino lub retsina.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz