czwartek, 13 października 2011

MAKARON Z SOSEM POMIDOROWYM

Makaronia me saltsa tomatas
Blyskawiczne danie a jakie smaczne :) - naprawde warto sprobowac !

  • 1 paczka makaronu spagetti
  • 2 pomidory swieze lub concasse z puszki pokrojone w kosteczke
  • koncentrat pomidorowy
  • 1 duza cebula
  • 2-3 zabki czosnku jesli lubimy
  • ser twardy starty na tarce o drobnych oczkach
  • oliwa
  • sol, pieprz (kolorowy)
  • szczypta cynamonu i papryki (ostra lub slodka)
Gotujemy makaron we wrzacej wodzie z odrobina oliwy (od najmniejszej temperatury podanej na opakowaniu odejmuje 2 minuty), odcedzamy, nie pluczemy, czesc wody z makaronu zatrzymujemy w razie potrzeby rozrzedzenia sosu. W tym samym garnku dusimy cebulke, dodajemy pomidory, koncentrat ( plus szczypta cukru), sol, pieprz, czosnek przecisniety przez praske, cynamon i papryke, gotujemy mieszajac do czasu kiedy zawiarze sie sos, wkladamy makaron, mieszamy, odstawiamy pod przykryciem na 2- 3 minuty. Pamietajmy jesli chcemy uzyskac makaron all dente czas gotowania i odstawienia pod przykryciem powinien w sumie wynosic najmniejszy czas przygotowania podany na opakowaniu, lub wiecej jesli lubimy bardziej miekki. Proszymy startym twardym serem spod talerza, nastepnie kladziemy porcje makaronu i jeszcze raz proszymy makaronem.  Smacznego!

2 komentarze:

  1. Moja babcia - która na stałe mieszka w Grecji - bardzo często robiła nam to na kolacje. Uważam,że danie jest przepyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj jaki fajny prosty przepis ..mam znajoma na Lefkadzie -i ona też uzywa cynamonu do sosu pomidorowego ..jadłam -sos nabiera INNEGO SMAKU

    OdpowiedzUsuń