Przepyszna zupa z soczewicy - zimowe danie, bardzo pozywna, latwa szybka w wykonaniu. Zapraszam.
Soczewice pluczemy, wkladamy do garnka, zalewamy woda i gotujemy 2-3 minuty, odcedzamy. Dusimy na oliwie cebulke, dodajemy marchewke, nastepnie pomidory i czosnek, dusimy. Doprawiamy koncentratem i pozostalymi przyprawami, zalewamy goracym wywarem. Gotujemy do momentu az zmieknie soczewica - okolo 20 minut i do pozadanej gestosci dania. Jesli lubimy przed podaniem mozemy zupe doprawic octem winnym. Podajemy goraca obowiazkowo w towarzystwie plastra fety polanego oliva i poproszona oregano
i swiezutkim chlebem. Kali oreksi !
Jakie książki kucharskie interesują człowieka, którego celem nie jest kolekcjonowanie, a kupienie czegoś, z czego będzie chętnie korzystał ? Pokażę Wam książki...tutaj
- ½ kg soczewicy
- 2 cebule pokrojone w kosteczke
- 2 marchewki pokrojone w talarki lub przetarte na tarce o grubych oczkach
- 2 piorka czosnku
- 1 - 2 listki laurowe
- 2 pomidory pokrojone w kosteczke lub puszka concasse
- lyzka koncentratu pomidorowego + szczypta cukru
- wywar
- ½ szklanki oliwy
- 2 lyzki octu winnego (jesli lubimy)
- sol, pieprz
Soczewice pluczemy, wkladamy do garnka, zalewamy woda i gotujemy 2-3 minuty, odcedzamy. Dusimy na oliwie cebulke, dodajemy marchewke, nastepnie pomidory i czosnek, dusimy. Doprawiamy koncentratem i pozostalymi przyprawami, zalewamy goracym wywarem. Gotujemy do momentu az zmieknie soczewica - okolo 20 minut i do pozadanej gestosci dania. Jesli lubimy przed podaniem mozemy zupe doprawic octem winnym. Podajemy goraca obowiazkowo w towarzystwie plastra fety polanego oliva i poproszona oregano
i swiezutkim chlebem. Kali oreksi !
Jakie książki kucharskie interesują człowieka, którego celem nie jest kolekcjonowanie, a kupienie czegoś, z czego będzie chętnie korzystał ? Pokażę Wam książki...tutaj
Bardzo lubię zupy z soczewicy. Chętnie wypróbuję ten sposób.
OdpowiedzUsuńSmacznego ! :)
OdpowiedzUsuńCzy dodałaś soczewicę czerwoną, czy tę zieloną?
OdpowiedzUsuńCzy nie ma to znaczenia?
Dzięki za przepis! Często zaglądam tu i znajduję rózne frykasy:)
Pozdrawiam:)
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńSoczewice wybierz wg. wlasnego gustu, ja lubie zielona ale to nie ma zadnego znaczenia, prawde mowiac czas gotowania moze sie troszke zmienic ale niekoniecznie (zawsze tak bywa z suszonymi "strakami" z innych stron swiata). Dziekuje :) nie zapomnij o szklaneczce dobrego wytrawnego wina rosso - i to jest TO ! :)
OdpowiedzUsuń