wtorek, 10 stycznia 2012

FAKES - grecka zupa z soczewicy

 Przepyszna zupa z soczewicy - zimowe danie, bardzo pozywna, latwa szybka w wykonaniu. Zapraszam.


  • ½ kg soczewicy
  • 2 cebule pokrojone w kosteczke
  • 2 marchewki pokrojone w talarki lub przetarte na tarce o grubych oczkach
  • 2 piorka czosnku
  • 1 - 2 listki laurowe
  • 2 pomidory pokrojone w kosteczke lub puszka concasse
  •  lyzka koncentratu pomidorowego + szczypta cukru
  • wywar
  •  ½ szklanki oliwy
  • 2 lyzki octu winnego (jesli lubimy)
  • sol, pieprz

Soczewice pluczemy, wkladamy do garnka, zalewamy woda i gotujemy 2-3 minuty, odcedzamy. Dusimy na oliwie cebulke, dodajemy marchewke, nastepnie pomidory i czosnek, dusimy. Doprawiamy koncentratem i pozostalymi przyprawami, zalewamy goracym wywarem. Gotujemy do momentu az zmieknie soczewica - okolo 20 minut i do pozadanej gestosci dania. Jesli lubimy przed podaniem mozemy zupe doprawic octem winnym. Podajemy goraca obowiazkowo w towarzystwie plastra fety polanego oliva i poproszona oregano
 i swiezutkim chlebem. Kali oreksi !

Jakie książki kucharskie interesują człowieka, którego celem nie jest kolekcjonowanie, a kupienie czegoś, z czego będzie chętnie korzystał ? Pokażę Wam książki...tutaj

5 komentarzy:

  1. Bardzo lubię zupy z soczewicy. Chętnie wypróbuję ten sposób.

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy dodałaś soczewicę czerwoną, czy tę zieloną?
    Czy nie ma to znaczenia?
    Dzięki za przepis! Często zaglądam tu i znajduję rózne frykasy:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Soczewice wybierz wg. wlasnego gustu, ja lubie zielona ale to nie ma zadnego znaczenia, prawde mowiac czas gotowania moze sie troszke zmienic ale niekoniecznie (zawsze tak bywa z suszonymi "strakami" z innych stron swiata). Dziekuje :) nie zapomnij o szklaneczce dobrego wytrawnego wina rosso - i to jest TO ! :)

    OdpowiedzUsuń