piątek, 13 stycznia 2012

KLPOSIKI W SOSIE POMIDOROWYM

Kieftedes me saltsa tomata
Klopsiki sa bardzo popularna przekaska, ktora jada sie je na zimno (bez sosu) lub w formie obiadowej z sosem pomidorowym na cieplo, Grecy mowia, ze maja ksztalt malej kuleczki (jednego kaska) dla wygody aby czestowac sie bez uzycia widelca gdyz dawniej wraz z chlebem i pomidorem stanowily posilek mezczyzn w pracy , kanapka to nowszy wynalazek. Kieftedes sa doskonala przekaska do ouza. Zapraszam !

  • 800g miesa mielonego
  • 3 kromki chleba suchego wymoczonego i wycisnietego (w mleku)
  • 2 cebule zmiksowane w blenderze
  • 1 pomidor starty
  • 2 lyzki octu winnego
  • 3 lyzki ouzo
  • 1 jajko
  • 1 lyzeczka oregano
  • 1 lyzka bazylii swiezej (pokrojonej)
  • 2 lyzki miety
  • 2 lyzki pietruszki zielonej
  • oliva
  • maka
  • sol, pieprz
Wkladamy mieso do miski, dodajemy ocet i ouzo, wyrabiamy. Nastepnie dodajemy jajko, oregano, bazylie, miete, pietruszke, sol i pieprz, wyrabiamy bardzo dobrze i odstawiamy pod przykryciem na conajmniej 1/2 godziny do lodowki (im dluzej tym mieso lepiej nabierze zapachu ziol). Wyrabiamy kuleczki, obtaczamy w mace i smazymy ok. 3 minut na goracej oliwie caly czas obracajac, odkladamy na papier kuchenny. Kieftedes podaje sie z frytkami z (lub bez sosu) sosem pomidorowym - sa cudowne ! Smacznego !
Sos pomidorowy Saltsa tomata

  • puszka pomidorow lub duzy swierzy pokrojony w kosteczke
  • 2 lyzki koncentratu pomidorowego
  • 3 zabki czosnku przecisnietego przez praske lub mala cebula zmielona w blenderze
  • 2 lyzki oliwy
  • 1 lyzka suszonej miety
  • 1 lyzeczka oregano
  • sol, odrobina cukru
Cebulke rumienimy i dodajemy po kolei wszystkie skladniki oprocz cukru, gotujemy okolo 15 minut na wolnym ogniu, w razie potrzeby dolewamy wode, pod koniec doprawiamy cukrem ja zazwyczaj dodaje 1/2 lyzeczki. Smacznego !
Jakie książki kucharskie interesują człowieka, którego celem nie jest kolekcjonowanie, a kupienie czegoś, z czego będzie chętnie korzystał ? Pokażę Wam książki...tutaj

2 komentarze:

  1. Bardzo lubię klopsiki w sosie pomidorowym. Do tej pory byłam przekonana, że to danie typowo polskie ;)

    OdpowiedzUsuń