czwartek, 19 stycznia 2012

PASTA FLORA - TARTA Z KONFITURA

Niby ZWYKLA tarta ale o niezwyklym smaku, bardzo smaczna :) wybrana przez nas konfitura to prawdziwe wspomnienie lata :), moja o smaku wisniowym, sprobujcie - zapraszam.

FILIZANKA = 0,23l      Blaszka = 26, 28 cm
  • 2 filizanki konfitury naszego wyboru
  • 450g maki
  • 225g masla o temperaturze pokojowej
  • 125g cukru
  • 2 jajka (temp. pokoju, lekko ubite)
  • 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 1 wanilia
  • 2 lyzki koniaku
  • szczypta soli
W misce mieszamy przesiana make z proszkiem do pieczenia, dodajemy lekko ubite jajka, cukier, wanilie, koniak i szczypte soli, mieszamy. Dodajemy maslo i wyrabiamy (niezbyt dlugo - twardnieje !) miekkie ciasto, nastepnie owijamy ciasto w folie do zywnosci i odstawiamy na pol godziny do lodowki. Oddzielamy 1/3 na gorna czesc tarty, pozostala czesc walkujemy na plat o okolo 4 mm grubosci. Ukladamy na natluszczonej blaszce, ciasto powinno pokrywac scianki blaszki,  smarujemy ciasto konfiturami, walkujemy pozostala czesc ciasta i kroimy je w paski, ukladamy w kratke na konfiturze. Pieczemy tarte w uprzednio ogrzanym piekarniku w 180C okolo 35 - 40 minut. Kali Oreksi !

Jakie książki kucharskie interesują człowieka, którego celem nie jest kolekcjonowanie, a kupienie czegoś, z czego będzie chętnie korzystał ? Pokażę Wam książki...tutaj

2 komentarze:

  1. Tarty wychodzą mi bardzo dobrze, ale to jedna z niewielu delicji, które lubię robić i zawsze mi wychodzą. Ogólnie nie lubię gotować, natomiast mój mąż uwielbia przebywać w kuchni :)
    Uwielbiam przetwory wiśniowe i to mnie tu przywiodło:)
    Buziaki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. A tak w ogóle zapraszam do mojego bloga:)

    OdpowiedzUsuń