wtorek, 6 września 2011

DESER Z ARBUZA

Ostatnie smaki lata, zapraszam na orzezwiajacy deser z arbuza.

 
  • 2 szklanki zmiksowanego miaszu arbuza (bez pestek)
  • 2 szklanki wody
  • szklanka cukru (mniej lub wiecej w zaleznosci jak slodki deser lubimy)
  • 3 platki zelatyny
  • 1 lyzka soku z cytryny
 Zagotwujemy wode, dodajemy cukier, odstawiamy do ostygniecia. jeszcze ciepla wode laczymy z zelatyna (zamoczona uprzednio w 3 lyzkach zimnej wody) i sokiem cytrnowym, odstawiamy - tym razem do calkowitego ostygniecia. Laczymy z miaszem arbuza ( ilosc miaszu podaje orietacyjnie, jesli chcemy uzyskac gestsza mase - dodajemy wiecej), napelniamy pucharki i pozostawiamy w lodowce na okolo 2 godziny.
w miedzy czasie przygotowujemy bialy krem .
  • 400ml swiezego mleka
  • 600ml kremowej smietany
  • 4 lyzki cukru (orientacyjnie)
  • 2 laseczki wanilii
  • 3 platki zelatyny
Zagotowujemy na wolnym ogniu mleko ze smietana , cukerm  i wanilia okolo 5 minut, odstawiamy do ostygniecia, usuwamy wanilie i jeszcze cieple laczymy z zelatyna a nastepnie kremem juz o tempetaturze pokojowej napelniamy pucharki, ktore wstawiamy do lodowki na okolo 2 godz.
Deser jest bardzo latwy w wykonaniu, troszke czasochlonny ale nieprzecietnie smaczny :) Kali oreksi !

4 komentarze: