poniedziałek, 17 października 2011

SALATKA GRECKA

Nazwa prawidlowa w doslownym tlumaczeniu brzmi - salatka wiejska. Bardzo latwa w wykonaniu i smaczna, w upalne dni czesto jada sie ja jako posilek, jest to najbardziej znana salatka na swiecie a z wielka trudnoscia mozna spotkac jej prawidlowy przepis. Zasady przygotownia salatek w Grecji sa proste, uzywa sie tylko tych warzyw lub wloszczyzny, ktore rosna w tym sezonie wiec do letniej salatki greckiej nigdy! nie dodajemy kapusty czy salatki zielonej sa to warzywa zimowe! jak rowniez w zimie pomidory ze szklarni uzywa sie tylko do dekoracji, nikt ich nie jada. Kuchnia grecka jest zdrowa dieta srodziemnomorska z bardzo powaznych powodow a jednym z nich jest - jadanie pelnych witamin dojrzalych swiezych owocow i warzyw. Zapraszam.



 Do salaterki delikatnie wkladamy 2 pokrojone srednie pomidory (cwiartki na pol), jednego ogorka obranego (jak na zdjeciu) przekrojonego na wdloz i w plasterki, jedna papryke zielona i jedna cebule w plasterki. Kapary - paczki kwiatow wspaniale do wszystkich salatek, nie obowiazkowe. Soli i pieprzu dodaje sobie kazdy sam dowolnie na wlasnym talerzyku, soku z cytryny czy octu winnego nie uzywa sie w tej recepturze, 4 czarne oliwki z pestka, plaster fety (w calosci!) polewamy oliwa, proszymy suszonym oregano. Mozemy udekorowac salatke kilkoma listkami miety. Kali oreksi!

2 komentarze:

  1. Greckie oliwki...żeby tak jeszcze raz je zjeść.Nigdzie nie ma takich dobrych jak w Grecji.To co jem teraz to namiastka...

    OdpowiedzUsuń
  2. a proszę fajnie że piszesz ze sałatka grecka bez sałat jest a w pl. w każdym lokalu sałatka grecka to sałata ser fetz itp..

    OdpowiedzUsuń