Nie ma co tutaj duzo sie rozpisywac :) wszyscy wiemy :) Najpyszniejsze sniadanie pod sloncem ! Zapraszam ! 
- 650g maki (moze wyjsc troszke wiecej)
 - 42g swiezych drozdzy
 - 4 jajka (temp pokojowa)
 - 200g cukru
 - 170g roztopionego masla (temp letnia)
 - 200g letniej wody
 - starta skorka z pomaranczy
 - lyzeczka mastichy (sproszkowanej) lub cukier waniliowy
 - szczypta sol
 
Kruszymy drozdze i rozprowadzamy z polowa wody, dodajemy ubrana lyzke cukru (z wczesniej przygotowanych 200g) i troszke maki, mieszamy rozczyn. Pozostawiamy na 20 minut w cieplym miejscu pod przykryciem do urosniecia. 
Rozpuszczamy pozostala czesc cukru w reszcie letniej wody, dodajemy sol, skorke pomaranczy, mastiche i rozbite jajka, dobrze mieszamy. Nastepnie dodajemy polowe maki i rozczyn, wyrabiamy ciasto dodajac powoli pozostala czesc maki. Moczymy rece w rozpuszczonym masle i wyrabiamy delikatnie ciasto, czynnosc ta powtarzamy  do czasu az nasze ciasto "wypije" calosc przygotowanego masla. przykrywamy ciasto czysta sciereczka i pozostawiamy do wyroscniecia w cieplym miejscu okolo 1 1/2 godziny do czasu az, podwoi swoja objetosc. Dzielimy ciasto na 3 czesci i pleciemy "warkocz", kladziemy na natluszczona blaszke, przykrywamy, pozostawiamy na 30 minut w cieplym miejscu. Smarujemy gore roztrzepanym bialkiem z odrobina mleka, pieczemy w uprzedno nagrzanym piekarniku w 175C okolo 25-30 minut. Smacznego !
Genialna ! :)
OdpowiedzUsuńprzepiękna i bardzo kuszący przepis
OdpowiedzUsuń