Ziemnaki lubia wszyscy -  a pieczone uwielbiaja ! Propozycja na dzisiaj  jest wspaniala przekaska  do piwa lub wina. Zapraszam.
 
- 6 ziemniakow
 
- 2 lyzki masla
 
- 3 lyzki maki
 
- 1 szklanka cieplego mleka
 
- 1 jajko
 
- 3 filizanki sera srednio twardego o smaku pikantnym
 
- 150g szynki pokrojonej w kosteczke
 
- szczypta galki muszkatowej
 
- sol, pieprz
 
Ziemniaki myjemy bardzo, bardzo dobrze i gotujemy w calosci (nie obieramy), odstawiamy na czystej sciereczce do wystygniecia. Kroimy wzdluz, wydazamy srodek lyzeczka tworzac "'lodeczki", ukladamy w rzadku na blaszce, srodki ziemniaka zbieramy w miseczce i ugniatamy widelcem. Maslo rozpuszczamy w rondelku dodajemy make, mieszamy, odstawiamy z ognia dolewamy mleko mieszamy trzepaczka lub mikserem, besamel powinien miec gestosc miodu. Wkladamy do besamelu rosgniecione ziemniaki i jajko mieszamy dobrze nastepnie dodajemy ser, szynke, szczypte galki muszkatowej, sol i pieprz, mieszamy bardzo dobrze. masa wypelniamy "lodeczki" , pieczemy w piekarniku w 180C pol godziny. Kali oreksi !
 
 
Ziemniaczki.. mmm.. z nadzieniem to coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńmmmm:)
OdpowiedzUsuń