Danie - paluszki lizac ! doskonale na na jakiekolwiek okazje lub niedzielny obiad, w dzien powszechni tez nikt sie nie pogniewa z pewnoscia :). Na jeszcze czasem chlodne dni w sam raz, jedno z niewielu greckich, ktore mozna przygotowac dzien wczesniej. Zapraszam !
W garnku o szerokim dnie podsmazamy boczek, wyjmujemy lyzka z dziurkamy i na tej samej olivie dusimy odstawiona cebule z marynaty razem z malymi cebulkami w calosci, wyciagamy tym samym sposobem jak boczek, odstawiamy i dusimy pieczarki, wyciagamy, odstawiamy. Dodajemy troszke olivy i dusimy mieso. jesli sie zarumieni dodajemy make i "gasimy" marynata. Do gotujacej sie na malym ogniu cieleciny wkladamy czosnek, marchewke, listek laurowy, sol i pieprz. Kontynujemy duszenie pod przykryciem przez 2 godziny.
pod koniec gotowania dodajemy wszystkie pozostale produkty, jeszcze chwilke gotujemy, sosu powinno pozostac wystarczajaco. podajemy z ziemniakami, ryzem lub makaronem wg. naszego uznania. Kali oreksi !
- 1,5kg cieleciny bez kosci
- butelka czerwonego wina
- 2 cebule pokrojone w kosteczke
- 100g malych cebulek
- 150g boczku wedzonego pokrojonego w kosteczke
- 350g swiezych pieczarek pokrojonych
- 2 marchewki pokrojone w kosteczke
- 2-3 lyzki maki
- oliva
- 2 piorka czosnku
- zielona pietruszka
- tymianek, oregano
- listek laurowy
- 2-3 listki szalwii
- sol, pieprz
Kroimy mieso w kostki (jak na gulasz), wladamy do szklanego naczynia z pokrojona cebula wraz z ziolami - tymiankiem, oregano, szalwia i zielona pietruszka. Zalewamy winem, przykrywamy i wkladamy do lodowki na 12-24 godziny.
Wyciagamy cielecine z marynaty, osuszamy papierem kuchennym. Odcedzamy cebule z marynaty, odstawiamy.W garnku o szerokim dnie podsmazamy boczek, wyjmujemy lyzka z dziurkamy i na tej samej olivie dusimy odstawiona cebule z marynaty razem z malymi cebulkami w calosci, wyciagamy tym samym sposobem jak boczek, odstawiamy i dusimy pieczarki, wyciagamy, odstawiamy. Dodajemy troszke olivy i dusimy mieso. jesli sie zarumieni dodajemy make i "gasimy" marynata. Do gotujacej sie na malym ogniu cieleciny wkladamy czosnek, marchewke, listek laurowy, sol i pieprz. Kontynujemy duszenie pod przykryciem przez 2 godziny.
pod koniec gotowania dodajemy wszystkie pozostale produkty, jeszcze chwilke gotujemy, sosu powinno pozostac wystarczajaco. podajemy z ziemniakami, ryzem lub makaronem wg. naszego uznania. Kali oreksi !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz