wtorek, 31 maja 2011

ZNANE I NIEZNANE - SORBET TRUSKAWKOWY Z BAZYLIA

Otworzylam dzisiaj nowy temat, w ktorym chcialabym podac Wam moim zdaniem ciekawe informacje lub przepisy produktow lub z produktow ogolnie malo znanych czy znanych z dodatkiem - nie znanych a co za tym idzie troszke "poprzewracam Wam w glowach" - a moze - zupelnie. Celem moim tutaj jest poza pokazaniem nowych smakow i laczena pasujacych do siebie kompozycji, wzbogacenie smaku potraw jak rowniez "odkurzenie" i przypomnienie tych starych jak swiat. Co nie znaczy - z czym sie czesto spotykam przygotowywania dan, ktore nazywam -  na skale "produkcji Bollywood" - czyli jest tam wszystko ale nie o to chodzi ! - too much !
Zapraszam na przepyszny SORBET TRUSKAWKOWY Z BAZYLIA !



  • 500g truskawek
  • 180g cukru
  • 180ml wody
  • garsc swiezej bazylii lub miety
  • 2 lyzki likieru truskawkowego ( niekoniecznie)
Nalewamy do garnka wode, wsypujemy cukier, gotujemy 5 minut i odstawiamy syrop do ochlodzenia. Miksujemy w blenderze truskawki z bazylia, dolewamy likieru. Mieszamy z syropem i wkladamy do lodowki aby oziebic sorbet bardzo dobrze - im bardziej zimny jest sorbet przed zamrozeniem (w maszynce) tym bardziej aksamitna mase otrzymamy po zamrozeniu.
Odcedzamy plyn przez geste sitko pozbywajac sie w ten sposob kawalkow bazylii i pestek, napelniamy maszynke do lodow, kontynujemy czynnosci wg. instrukcji maszynki. Jesli nie posiadamy napelniamy plastikowa lub szklana miseczke, wkladamy do zamrazalnika pamietajac o dokladnym mieszaniu masy mniej wiecej co pol godziny 3-4 razy. Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz