niedziela, 22 maja 2011

PIERS KURCZAKA W SOSIE TRUSKAWKOWYM

Truskawkowy sos - a jednak ! Prawdziwie niespotykany smak ! Wszystkim truskawki kojarza sie z deserami (mnie rowniez-kiedys), sprobujcie tych wspanialych owocow w innej wersji - naprawde warto ! W bardzo latwy sposob takie sobie zwykle mieso jakim jest piers kurczaka mozemy podniesc do rangi krolewskiego dania ! Zapraszam !


  • 700g piersi kurczaka
  • 300g truskawek
  • 2 piorka czosnku
  • sok z jednej cytryny
  • 1 1/2 lyzki miodu
  • lyzeczka kminku (sproszkowanego)
  • oliva
  • sol, pieprz
Miksujemy w blenderze truskawki z czosnkiem, sokiem cytryny, miodem i kminkiem.
Tak otrzymana marynata polewamy cala powierzchnie miesa i odstawiamy do lodowki na drugi dzien.
Nastepnie Wyciagamy piersi kurczaka z sosu, dobrze osuszamy przy pomocy papaieru kuchennego. Na patelni podgrzewamy olive i smazymy na srednim ogniu okolo 20 minut ze wszystkich stron.
Po uzyskaniu rumianego koloru ukladamy sztuki miesa na talerzu, solimy, pieprzymy, przykrywamy aby utrzymac temeprature.
Na tej samej patelni dusimy nasz sos okolo 5 minut do zageszczenia, solimy, pieprzymy.
Kroimy piers kurczaka w kawalki, polewamy sosem, mozemy podac z gotowanymi kabaczkami, ziemniakami lub innymi dodatkami wg. naszego upodobania. Smacznego !

2 komentarze:

  1. Zapowiada się niezwykle intrygująco. Muszę wypróbować :)

    http://polkazprzyprawami.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. podoba mi sie, do wyprobowania :D

    OdpowiedzUsuń