Greckie sery - METSOVONE
Grecki specjal - ser Metsovone to poltwardy, wedzony ser, ktorego nazwa pochodzi od miasteczka Metsowo, w okolicach ktorego jest produkowany. Ma specyficzny lekko slony, pikantny smak - prawdziwa roskosz dla podniebienia. Wytwarzany jest z mleka krowiego czasami z malym dodatkiem owczego lub koziego, zwierzat hodowanych i zywiacych sie regionalna flora stad tez jego tak oryginalny smak.
Dzisiaj zapraszam na bardzo smaczna kanapke z kremem baklazanowym i serem wedzonym Metsovone. Urok smaku w prostocie ! Zapraszam !
200g wedzonego sera Metsovone
2 baklazany
1-2 zabki czosnku
zielona pietruszka
60g zmielonych migdalow
sok z jednej cytryny
lyzka olivy
lyzka jogurtu (jesli lubimy)
1 lyzeczka cukru
sol, pieprz
paprczki czerwone konserwowane lub inny ulubiony dodatek
chleb naszego wyboru
Baklazany pieczemy na grilu lub w piekarniku w calosci na okolo 30 min (mozemy tez ugotowac ale straci troszke na smaku), wkladamy do zimnej wody i obieramy ze skorki. Miksujemy w blenderze : baklazany, czosnek, mielone migdaly, sok z cytryny, olive, jogurt, cukier sol i pieprz do smaku. Smarujemy kremem baklazanowym grzanki zarumienione na grilu lub w tosterze nakladamy plasterki sera i papryczki, podajemy cieple. Jestem pewna, ze ta przekaska zadomowi sie na Waszym stole na stale ! Smacznego !
Grecki specjal - ser Metsovone to poltwardy, wedzony ser, ktorego nazwa pochodzi od miasteczka Metsowo, w okolicach ktorego jest produkowany. Ma specyficzny lekko slony, pikantny smak - prawdziwa roskosz dla podniebienia. Wytwarzany jest z mleka krowiego czasami z malym dodatkiem owczego lub koziego, zwierzat hodowanych i zywiacych sie regionalna flora stad tez jego tak oryginalny smak.
Dzisiaj zapraszam na bardzo smaczna kanapke z kremem baklazanowym i serem wedzonym Metsovone. Urok smaku w prostocie ! Zapraszam !
200g wedzonego sera Metsovone
2 baklazany
1-2 zabki czosnku
zielona pietruszka
60g zmielonych migdalow
sok z jednej cytryny
lyzka olivy
lyzka jogurtu (jesli lubimy)
1 lyzeczka cukru
sol, pieprz
paprczki czerwone konserwowane lub inny ulubiony dodatek
chleb naszego wyboru
Baklazany pieczemy na grilu lub w piekarniku w calosci na okolo 30 min (mozemy tez ugotowac ale straci troszke na smaku), wkladamy do zimnej wody i obieramy ze skorki. Miksujemy w blenderze : baklazany, czosnek, mielone migdaly, sok z cytryny, olive, jogurt, cukier sol i pieprz do smaku. Smarujemy kremem baklazanowym grzanki zarumienione na grilu lub w tosterze nakladamy plasterki sera i papryczki, podajemy cieple. Jestem pewna, ze ta przekaska zadomowi sie na Waszym stole na stale ! Smacznego !
Idealne dla takiej miłośniczki bakłażanów jak ja! :)
OdpowiedzUsuńSer metsovone jadłam kilogramami gdy byłam w Gracji na wakacjach :) Jest pyszny! /szczególnie w towarzystwie oliwek i winka../
pozdrawiam! :)