piątek, 2 września 2011

OSMIORNICA W OCCIE WINNYM

Jeszcze jedna  pyszna przystawka, ktora przygotowala Iwona Menexi na prosbe naszych czytelnikow - ohtapodaki ksidato - osmiornce w occie winnym - przystawke dla Grekow bardzo powszechna, ulubiona i wrecz obowiazkowa do ouza, dla Polakow - egzotyczna. Polecam goraco, jestem pewna, ze osmiornica zostanie rowniez Waszym ulubionym przysmakiem, zapraszam.


  • 1kg osmiornicy
  • 1/2 filizanki wody
  • 1/2 filizanki octu winnego ( mozemy uzyc wiekszej ilosci jesli lubimy bardziej ostry smak)
  • 1 marchewka
  • nac selera
  • 1-2 piorka czosnku
  • 2 listki laurowe
  • oliva
  • kilka ziaren pieprzu
  • oregano
  • sol
Osmiornica - w occie winnym - jest klasycznym smakiem tej przekaski, mozemy zamiast octu winnego uzyc soku z 2-3 cytryn zmieniajac jej smak na cytrynowy.
Sposob przygotowania osmiornicy jest bardzo wazny, gdyz decyduje o ostatecznym jej smaku, swieza osmiornice oszyszczamy, wykrawamy oczy i jame ustna, przecinamy "worek" i pozbywamy sie wnetrznosci, myjemy bardzo dobrze, suszymy. Osmiornice nie przygotowuje sie na swiezo, koniecznie musimy ja zamrozic chocby na jedna dobe inaczej nawet po ugotowaniu czy pieczeniu pozostanie twarda jak kauczuk. Jesli zakupilismy mrozona po oczyszczeniu nadaje sie do dalszego przyrzadzenia. Gotujemy osmiornice okolo godziny w wodzie pod przykryciem na wolnym ogniu z dodatkiem marchwi w calosci,  naci selera, listka laurowego, 1/4 szklanki octu winnego, soli i pieprzu, odstawiamy, odcedzamy. Po osuszeniu kroimy w kawalki, ktore umieszczamy w szklanym sloiku przyprawiamy dodajac pozostala czesc octu, 2-3 ziarnka pieprzu, listek laurowy, pokrojone piorka czosnku, calosc zalewamy oliva i pozostawiamy do "odpoczynku" na conajmniej jedna dobe, mozemy przechowywac sloik w lodowce nawet na kilka tygodni - co oczywiscie osmiornicy to "nie grozi" gdyz z pewnoscia zostanie skonsumowana znacznie wczesniej. Podajemy na zimno polana marynata i poproszona oregano w towarzystwie ouzo.
W celu przygotowania osmiornicy na grill procedura jest taka sama, skracamy tylko czas gotowania do okolo 30-40 minut, pieczemy w duzych kawalkach i podajemy na goraca, polana marynata, poproszona oregano. Kali oreksi !

2 komentarze: