poniedziałek, 3 października 2011

PRZYPRAWA . . . POMIDORY W PROSZKU

Nowa przyprawa ? ? ?  Nie - w greckiej kuchni zawsze byla :)
Z wielkim zdumieniem podczas ostatniej wizyty w Polsce stwierdzilam, ze PRZYPRAWA - POMIDOR W PROSZKU nie istnieje , moze nie jest ogolnie czy latwo dostepna a moze nie trafilam na odpowiednia polke :), nie wiem ale ale wiem, ze jest wrecz niezbedna  do podniesienia smaku naszych potraw zwlaszcza tam gdzie chcemy dodac nutke smakowa pomidora bez jego nieodlacznych sokow a co za tym idzie unikajac zbednego rozrzedzenia potrawy np. frytek, jajecznicy lub sosu itp.
Sezon przetworow pomidorowych jest w pelni a tak naprawde "produkcja" naszej przyprawy nie jest wcale tak bardzo dodatkowo pracochlonna :) Zapraszam


Klasycznie przygotowujac pomidory do przetworow na wstepie myjemy, osuszamy, sparzamy skorke (ktora wyrzucamy !) ...
Blad !!!
PIERWSZE PRZYKAZANIE KUCHNI GRECKIEJ BRZMI - W KUCHNI NICZEGO LUB PRAWIE NICZEGO SIE NIE WYRZUCA !
Skorek z pomidorow rowniez  :)
Aby w maksymalny sposob wykorzystac i wzbogacic smak proszku przygotowujac pomidory na przetwory nie sparzam je lecz cieniutko obieram ale mozna zrobic proszek rowniez z samych skorek. Nastepnie ukladam na blaszce wyscielonej papierem do pieczenia i susze w tem. piekarnika 50-60 stopni - ZAWSZE - pelny piekarnik lub z innymi jarzynami, owocami lub "przy okazji" :) dla oszczednosci energii.
Tak wysuszone skorki krusze w mozdzierzu na proszek i degustuje sie smakiem pomidorow w swoich potrawach do nastepnego sezonu. Smacznego !

2 komentarze:

  1. Pomidory w proszku można dostać w PL, choć najczęściej są już zmieszane z bazylią i czosnkiem, albo z chili. Świetny pomysł- chętnie wypróbuję;)

    OdpowiedzUsuń
  2. mnie udało się kupić suszone, mielone pomidory na jednym z kiermaszy regionalnych i

    OdpowiedzUsuń