Grecja w tym okresie kwitnie :) - kwiatami cukinii. Moja propozycja na dzisiaj jest ten bardzo smaczny i delikatny w smaku deser. Zapraszam !
- 20 kwiatow cukinii
 - 150g maki
 - 200ml mleka
 - 2 jajka
 - bialy lub kremowy ser (1 lyzka na kazdy kwiat) ja uzywam gestego greckiego jogurtu - przepis podaje w dziale desery
 - garsc zmielonych orzechow naszego wyboru
 - miod
 - szczypta cynamonu
 - oliva do smazenia
 
Pluczemy kwiaty, delikatnie odcinamy slupki, osuszamy papierem kuchennym. Przygotowujemy ciasto gestosci smietany, ubijamy jajka, laczymy z mlekiem i maka. Ser mieszamy z orzechami, nadziewamy kwiaty, zawijamy gorna czesc jak cukierek i moczymy w ciescie. Smazymy na olivie 2-3 minuty z kazdej strony. Podajemy cieple, skropione miodem i ewentualnie poproszone cynamonem. Smacznego !

Mmmm, marzy mi się takie danie. W zeszłym roku moja mam robiła takie nadziewane kwiatki u siebie na działce. Były ze słodkim twarożkiem i bez panierki. Na pewno chcę wypróbować Twój przepis http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/
OdpowiedzUsuńCiekawe:)
OdpowiedzUsuńJa zdecydowanie wolę je na słono, ale orzechy mnie przekonują;)
coś jakby w cieście naleśnikowym, na słodko.
OdpowiedzUsuńpodoba mi się!