Doskonaly dodatek do wszystkiego, mies, przekasek jak rowniez wylacznie z przypieczonym chlebkiem jest delikatesem samym w sobie. Zapraszam.
- 500g olivek czarych typu Kalamata
 - 2 lyzki olivy
 - 1 lyzka octu winnego lub balsamico (o dekikatniejszym smaku)
 - pol sproszkowanej papryczki chilli
 - starta skorka cytryny
 - starta skorka pomaranczy
 - sok z polowy pomaranczy
 - sol, pieprz
 
Mieszamy wszystkie produkty, doprawiamy. Pozostawiamy w marynacie conajmniej na godzine. Przechowujemy olivki w lodowce. Smacznego ! 

bardzo ciekawa marynata do oliwek:) takich jeszcze nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńPysznie! Do pogryzania z serem i dobrym winem :)
OdpowiedzUsuńPółka z przyprawami
oliwki z cytrusową skórką brzmią bardzo niebanalnie.
OdpowiedzUsuń