Przepyszne danie o interesujacym smaku. Do "zagaszenia" potrawy zamiast raki (slynnej greckiej wodki z winogron), ktora mysle nie jest w Polsce latwodostepnym alkoholem mozemy uzyc ouzo lub wytrawne wino ale powinno sie koguta koniecznie upic :). Nie obawiajcie sie alkoholu w potrawach, podczas gotowania ulatnia sie pozostawiajac po sobie wylacznie wspanialy aromat :) Zapraszam.
- kogut pokrojony na porcje (mozemy uzyc tez kurczaka)
 - 1/2 kg makaronu wstazki
 - 2 cebule pokrojone w kostke
 - 4-5 piorka czosnku
 - 3 pomidory pokrojone w kostke lub puszka concasse (pokrojonych)
 - 1/2 puszki soku pomidorowego lub koncentratu
 - 1/2 szklanki raki, ouzo lub szklanke czerwonego wina
 - 4 kuleczki ziela angielskiego
 - 2 listki laurowe
 - 1/4 lyzeczki cynamonu
 - szczypta sproszkowanych gozdzikow
 - szczypta cukru
 - zoly ser twardy przetarty na posypke
 - oliva
 - sol, pieprz
 
świetny przepis!
OdpowiedzUsuń