Drugie sniadanie to niezaprzeczalnie pitta, na slodko lub slono i  kazdego smaku jest najbardziej powszechnym posilkiem o tej porze dnia,  wlasciwie dla Grekow jest to pierwsze sniadanie. Podstawa jest ciasto -  fillo, platy ciasta grubosci pergaminu nakladanego jedno na drugie. Do  "wywalkowania" takiego ciasta potrzebne jest troszke praktyki dla  mlodych gospodyn polecam kupno gotowego pod ta sama nazwa - fillo - lub  cwiczenia, technika jest taka sama jak przy uzyskaniu platu ciasta na  makaron a recepture podaje w dziale pittes. Zapraszam.
Farsz
- 1kg szpinaku swiezego lub mrozonego
 - peczek cebulki zielonej
 - peczek koperku
 - peczek pietruszki
 - 1/2kg fety
 - 2 lekko ubite jajka
 - 1/2 filizanki oliwy
 - sol,pieprz
 
Zielenine  dobrze oplukac i osuszyc, pokroic. Do wysokiego garnka wlac oliwe, po  podgrzaniu wlozyc szpinak, cebulke, koperek, pietruszke i pokrojona w  kawaleczki fete, sol i pieprz, lekko poddusic caly czas mieszajac do  momentu jak "zniszczy" sie zielenina, odstawic, ostudzic, dodac lekko ubite  jajka i wymieszac.
Na wysmarowana oliwa forme polozyc plat  ciasta nastepnie "skapo" pedzelkiem posmarowac oliwa gore, polozyc drugi  i powtarzac ta czynnosc 4 razy (w paczce zazwyczaj jest 10 szt filo).  Polowe farszu rozprowadzic rowno na formie polozyc 3 filo, pozostala  czesc farszu i 3 filo na gore (kazde filo smarujac oliwa), krawedzie  "poskladac" jak husteczke lub rulonik, posmarowac oliwa i pokroic na  porcje. Piec w uprzednio podgrzanym piekarniku 180C okolo 1 godz. Przykrywamy forme foliia  aluminiowa blyszczaca strona do gory a po uplynieciu 40-45 minut odkrywamy i pieczemy do uzyskania pozadanego rumianego koloru. Kali oreksi!.
jeszcze nie jadłam drugiego śniadania, a tutaj tak pysznie.. :-)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na phillo i ciekawy farsz szpinakowy z dodatkiem ziół i fety. Wykorzystam!
OdpowiedzUsuńMuszę się zabrać za to danie, bo kusi mnie już od dawna:)
OdpowiedzUsuńZrobiłam. Przepyszne. Jednak wzbogaciłam farsz ząbkami czosnku i kilkoma suszonymi pomidorami - farsz był bardziej ostry.
OdpowiedzUsuń