Pitta zamiast  kanapki - o tak bardzo chetnie :) W Grecji pitty sa tak powszechne jak  kanapki w Polsce jada sie je codziennie o roznych smakach , na cieplo  lub na zimno . Dzisiaj podaje przepis na ciasto pitty, technika  wyrabiania i walkowania jest tak jaka przy ciescie na pierogi .  Zapraszam.
Blaszka nr. 40
Ciasto
Do fety nie dodajemy innych produktow, sens jest w tym, aby oddac caly smak fety, jesli chcemy pobawic sie wlasna fantazja uzyjmy bialego sera, ktory pieknie przyjmuje inne dodatki (koperek, zielona cebulke, koncentrat pomidorowy, papryke i na co tylko macie ochote pamietajac o posoleniu farszu). Kruszymy fete dodajemy reszte skladnikow (feta jest slona) wyrabiamy je na jednolita mase ukladamy na blaszce a na niej drugi plat ciasta. zawijamy brzegi, kroimy na porcje, smarujemy skapo oliwa i wkladamy do uprzednio ogrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 180C 1 godz. do 1 godz. i 15 min. Pitte mozna jesc rowniez na drugi dzien. Kali oreksi !
Blaszka nr. 40
- 500g maki
 - pol filizanki oliwy
 - 1 lyzeczke octu winnego
 - troszke soli
 - wody ile "wyjdzie" na piekne pulchne ciasto - okolo szklanki
 
- 600g fety
 - mleka ile "wyjdzie" aby wyrobic jednolita mase
 - 3 bialka
 - pieprz
 
Do fety nie dodajemy innych produktow, sens jest w tym, aby oddac caly smak fety, jesli chcemy pobawic sie wlasna fantazja uzyjmy bialego sera, ktory pieknie przyjmuje inne dodatki (koperek, zielona cebulke, koncentrat pomidorowy, papryke i na co tylko macie ochote pamietajac o posoleniu farszu). Kruszymy fete dodajemy reszte skladnikow (feta jest slona) wyrabiamy je na jednolita mase ukladamy na blaszce a na niej drugi plat ciasta. zawijamy brzegi, kroimy na porcje, smarujemy skapo oliwa i wkladamy do uprzednio ogrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 180C 1 godz. do 1 godz. i 15 min. Pitte mozna jesc rowniez na drugi dzien. Kali oreksi !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz