Wspanialy  wilgotny suflet na deser, ktory mozemy upiec w foremkach podzielony od  razu na porcje lub jako jednolite ciasto. Zapraszam.
- 150g czekolady (kuwertura)
 - 120-130g ciemnego cukru
 - 4 jajka
 - 4 lyzeczki maki (przesianej)
 - lyzeczka cukru waniliowego
 - lyzeczka koniaku
 
syrop
Powsaly syrop nie wyrzucamy ! Dodajac wody uzyskujemy smaczny kompot lub gotujemy do odpowiednigo zageszcznia i uzywamy jako syrop do desrerow, lodow czy jogurtu, pozostala 1-1,5 gruszki kroje na male kawaleczki wkladam do wysterylizowanego sloiczka, zalewam syropem i przechowuje w lodowce kilka miesiecy :)
W ben mari lub w garnku z podwojnym dnem rozpuszczamy czekolade z margaryna, mieszajac tworzymy jednolita mase.- 5 gruszek
 - 1/2 szklanki cukru
 - lyzka soku z cytryny
 - szklanka wody
 - laseczka cynamonu
 
Powsaly syrop nie wyrzucamy ! Dodajac wody uzyskujemy smaczny kompot lub gotujemy do odpowiednigo zageszcznia i uzywamy jako syrop do desrerow, lodow czy jogurtu, pozostala 1-1,5 gruszki kroje na male kawaleczki wkladam do wysterylizowanego sloiczka, zalewam syropem i przechowuje w lodowce kilka miesiecy :)
Bardzo dobrze miksujemy zoltka z cukrem, cukrem waniliowym a nastepnie dodajemy make, koniak i powoli ciepla, rozpuszczona czekolade z margaryna. Osobno ubijamy bialka na SZTYWNA piane ilaczymy z wczesniej przygotowanym ciastem. Otrzymana mase ukladamy w foremkach - w sposob - 1 lyzka masy na dno - pol gruszki (w sumie "wychodza" 7-8 polowek) - 1 lyzka na gore. Pieczemy w uprzednio podgrzanym piekarniku w 200C DOKLADNIE 10 MINUT. Suflet podajemy cieply lub zchlodzony, dekorujemy listkami swiezej miety, wraz z galka lodow smietankowych. Do przepisu mozemy uzyc innych owocow naszego wyboru np. brzoskwinie z puszki.
Uwaga: po wyciagnieciu sufletu z piekarnika ciasto lekko opadnie - co nie oznacza, ze cos na sie nie udalo :) Smacznego !
Uwaga: po wyciagnieciu sufletu z piekarnika ciasto lekko opadnie - co nie oznacza, ze cos na sie nie udalo :) Smacznego !
Robiłam ostatnio gruszkowe clafoutis i też było pyszne! Twój deser zapowiada się wspaniale!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)