Kieftedes me saltsa tomata 
Klopsiki sa bardzo popularna przekaska, ktora jada sie je na zimno (bez sosu) lub w formie obiadowej z sosem pomidorowym na cieplo, Grecy mowia, ze maja ksztalt malej kuleczki (jednego kaska) dla wygody aby czestowac sie bez uzycia widelca gdyz dawniej wraz z chlebem i pomidorem stanowily posilek mezczyzn w pracy , kanapka to nowszy wynalazek. Kieftedes sa doskonala przekaska do ouza. Zapraszam !
Klopsiki sa bardzo popularna przekaska, ktora jada sie je na zimno (bez sosu) lub w formie obiadowej z sosem pomidorowym na cieplo, Grecy mowia, ze maja ksztalt malej kuleczki (jednego kaska) dla wygody aby czestowac sie bez uzycia widelca gdyz dawniej wraz z chlebem i pomidorem stanowily posilek mezczyzn w pracy , kanapka to nowszy wynalazek. Kieftedes sa doskonala przekaska do ouza. Zapraszam !
- 800g miesa mielonego
 - 3 kromki chleba suchego wymoczonego i wycisnietego (w mleku)
 - 2 cebule zmiksowane w blenderze
 - 1 pomidor starty
 - 2 lyzki octu winnego
 - 3 lyzki ouzo
 - 1 jajko
 - 1 lyzeczka oregano
 - 1 lyzka bazylii swiezej (pokrojonej)
 - 2 lyzki miety
 - 2 lyzki pietruszki zielonej
 - oliva
 - maka
 - sol, pieprz
 
Sos pomidorowy Saltsa tomata
- puszka pomidorow lub duzy swierzy pokrojony w kosteczke
 - 2 lyzki koncentratu pomidorowego
 - 3 zabki czosnku przecisnietego przez praske lub mala cebula zmielona w blenderze
 - 2 lyzki oliwy
 - 1 lyzka suszonej miety
 - 1 lyzeczka oregano
 - sol, odrobina cukru
 
Jakie książki kucharskie interesują człowieka, którego celem nie jest kolekcjonowanie, a kupienie czegoś, z czego będzie chętnie korzystał ? Pokażę Wam książki...tutaj
Bardzo lubię klopsiki w sosie pomidorowym. Do tej pory byłam przekonana, że to danie typowo polskie ;)
OdpowiedzUsuńSmacznego :)
OdpowiedzUsuń