środa, 8 czerwca 2011

DESER TRUSKAWKOWY NA ZIMNO

 Moja propozycja na szybciutki i bardzo latwy w wykonaniu deser. Zapraszam !

  • paczka ciastek biszkoptowych lub herbatnikow naszego wyboru
  • kostka masla
  • 250g smietany kremowki
  • opakowanie serka kremowego (200g-250g)
  • puszka zageszczonego mleka slodzonego
  • sok z jednej cytryny
  • truskawki lub inne owoce, sloiczek dzemu lub syrop z truskawek mojego przepisu w dziale desery
  • szczypta cynamonu
Miksuje w blenderze biszkopty lub herbatniki na proszek, miksujac dodaje powoli maslo o temp. pokojowej i cynamon - ilosc masla zalezy od ilosci biszkoptow, ja uzywam dosc duzo, wiec kostka masla wraz z skruszonymi biszkoptami daje mi piekna puszysta jednolita mase, ktora okladam dno foremki. Wkladam foremke do lodowki na godzine.
Smietane ubijam i lacze z 3 lyzkami wody, 2/3 puszki zageszczonego mleka (tutaj ilosc mozemy regulowac wg. naszego gustu), serka kremowego i soku z cytryny, ukladam na masie biszkoptowej, chlodze w lodowce na 2 godziny.
Zapraszam do dzialu desery, do zapoznania sie z przepisem na syrop truskawkowy, ktorego uzylam do przygotowania powyzszego smakolyka, jesli na gorna warstwe uzyjemy dzemu radze zmieszac z kieliszkiem koniaku, gdyz swietnie "podnosi" jego smak. Kali oreksi !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz