- pomidory
- cebula
- papryka
- kabaczki
- baklazany
- rucola
- oliwa
- ocet winny lub balsamico
- sol, pieprz
- oregano
Myjemy bardzo dokladnie wszystkie jarzyny, kabaczki i baklazany kroimy wzdluz w paseczki dobrze solimy i odstawiamy na 15 minut, cebule i pomidory na polowe. Pieczemy warzywa na ruszcie ( papryke w calosci), czas jest dowolny w zaleznosci od naszego gustu (ja jak widac lubie dobrze przypieczone :) ), dodajemy listki rucoli, octu winnego lub bardziej lagodnego balsamico, proszymy oregano, sola i pieprzem. Jest to swietna salatka, ktora mozemy zrobic przy okazji pieczenia miesa, podaje sie ja jako wstepne danie z chlebkiem rowniez przypieczonym polanym oliwa i posypanym oregano, taka przystawka "podbudowuje" nasza cierpliwosc, ktorej potrzebujemy do czasu az upiecze sie mieso. Smacznego !
my tak sobie często folgujemy z warzywami pieczonymi na ruszcie albo grillowej patelni :)
OdpowiedzUsuń