Doskonaly dodatek do wszystkiego, mies, przekasek jak rowniez wylacznie z przypieczonym chlebkiem jest delikatesem samym w sobie. Zapraszam.
- 500g olivek czarych typu Kalamata
- 2 lyzki olivy
- 1 lyzka octu winnego lub balsamico (o dekikatniejszym smaku)
- pol sproszkowanej papryczki chilli
- starta skorka cytryny
- starta skorka pomaranczy
- sok z polowy pomaranczy
- sol, pieprz
Mieszamy wszystkie produkty, doprawiamy. Pozostawiamy w marynacie conajmniej na godzine. Przechowujemy olivki w lodowce. Smacznego !
bardzo ciekawa marynata do oliwek:) takich jeszcze nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńPysznie! Do pogryzania z serem i dobrym winem :)
OdpowiedzUsuńPółka z przyprawami
oliwki z cytrusową skórką brzmią bardzo niebanalnie.
OdpowiedzUsuń