Dzisiaj zapraszam Was na najbardziej znany na swiecie grecki dodatek do dan - TZATZIKI
- 1/2 kg gestego jogurtu greckiego (na stronie desery podaje przepis na jogurt)
- 2 duze ogorki
- filizanka oliwy
- glowka sredniego czosnku (jesli lubimy lekki smak, mniej )
- lyzka octu winnego
- 2-3 oliwki czarne
- sol, pieprz
Obieramy 1,5 ogorka, przecieramy na tarce o duzych oczkach, rowniez ta nieobrana polowke, solimy, odstawiamy na 5 min, lekko odciskamy sok. Do miseczki wkladamy jogurt, przecisniety przez praske czosnek, przetarte ogorki, oliwe, ocet, sol, pieprz, dobrze mieszamy na jednolita mase. Wkladamy do salaterki polewamy 1 lyzka oliwy, ozdabiamy oliwkami i galazka miety, pietruszki lub kopru. Tzatziki podajemy zawsze zimne. Smacznego !
pyszne!
OdpowiedzUsuńtzatziki to coś co zdecydowanie lubię :)
OdpowiedzUsuńwygląda rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńJa nie dodaję oliwy,oliwek i dodaję sok z cytryny.Nie obieram ogórka ze skóry.Tak mnie w Grecji nauczono :)
OdpowiedzUsuń