czwartek, 2 czerwca 2011

TZATZIKI

Dzisiaj zapraszam Was na najbardziej znany na swiecie grecki dodatek do dan - TZATZIKI

 
  • 1/2 kg gestego jogurtu greckiego (na stronie desery podaje przepis na jogurt)
  • 2 duze ogorki
  • filizanka oliwy
  • glowka sredniego czosnku (jesli lubimy lekki smak, mniej )
  • lyzka octu winnego
  • 2-3 oliwki czarne
  • sol, pieprz
Obieramy 1,5 ogorka, przecieramy na tarce o duzych oczkach, rowniez ta nieobrana polowke, solimy, odstawiamy na 5 min, lekko odciskamy sok. Do miseczki wkladamy jogurt, przecisniety przez praske czosnek, przetarte ogorki, oliwe, ocet, sol, pieprz, dobrze mieszamy na jednolita mase. Wkladamy do salaterki polewamy 1 lyzka oliwy, ozdabiamy oliwkami i galazka miety, pietruszki lub kopru. Tzatziki podajemy zawsze zimne. Smacznego !

4 komentarze: