Dzisiaj poznajmy Mastiche jest to zywica z drzew o tej samej nazwie wystepujacych tylko i wylacznie na greckiej wyspie Chios, mozna ja spotkac w grudkach, sproszkowana lub w olejeku. Zywica zbierana jest przez 15 dni w roku, poddawana wstepnej obrobce, czyszczeniu itp. a nastepnie jako aromatyzująca przyprawa wykorzystwana jest jako dodatek do wielu produktow miedzy innymi deserow, likierow, gum do zucia, ma bardzo specyficzny smak - jedyny w swoim rodzaju.
W starożytności była stosowana głównie jako guma do żucia.
Obok smakowych, Mastycha ma również właściwości lecznicze.
Obniża poziom cholesterolu, zapobiega owrzodzeniu oraz pomaga wyleczyć wrzody żołądka i dwunastnicy, stabilizuje ciśnienia krwi i zmniejsza ryzyko zawału serca. Olej z mastichy ma właściwości bakteriobójcze i antygrzybiczne. Używa się go do produkcji maści na choroby skórne. Jest składnikiem lekarstw, past do zębów, płynów do włosów, kosmetyków i perfum.
Mozecie przeczytac sobie rozne informacje i ciekawostki na temat mastichy w wikipedii, z ktorej zdjecie pozwolilam sobie umiescic, niestety tylko w j. angielskim http://en.wikipedia.org/wiki/Mastic_(plant_resin)W starożytności była stosowana głównie jako guma do żucia.
Obok smakowych, Mastycha ma również właściwości lecznicze.
Obniża poziom cholesterolu, zapobiega owrzodzeniu oraz pomaga wyleczyć wrzody żołądka i dwunastnicy, stabilizuje ciśnienia krwi i zmniejsza ryzyko zawału serca. Olej z mastichy ma właściwości bakteriobójcze i antygrzybiczne. Używa się go do produkcji maści na choroby skórne. Jest składnikiem lekarstw, past do zębów, płynów do włosów, kosmetyków i perfum.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz