niedziela, 5 czerwca 2011

PRZYPRAWY I ZIOLA - KOPEREK

Kto nie zna tego charakterystycznego pieknego zapachu czy smaku ?

Koper jest roslina jednoroczna nalezaca do rodziny selerowatych, bardzo typowa i powszechna roslima krajow srodziemnomorskich. Znany juz w czasach Starozytnej Grecji z kwiatow kopru produkowano "perfumy" - mozna powiedziec tej epoki, jak rowniez uzywano go jako dodateka aromatycznego  i zapachowego do win.
Olejkiem kopru smarowano ciala zawodnikow sportowych  a wiencami z tej rosliny nagradzano zwyciezcow.
Dzisiaj uzywany jest glownie w kuchni - swiezy lub suszony i  jako srodek leczniczy przy problemach ukladu pokarmowego.
W kuchni greckiej jest bardzo powszechny a do niektorych potraw nawet w wiekszych ilosciach aby nadac potrawie intensywnego koperkowego smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz