Kto nie zna tego charakterystycznego pieknego zapachu czy smaku ?
Koper jest roslina jednoroczna nalezaca do rodziny selerowatych, bardzo typowa i powszechna roslima krajow srodziemnomorskich. Znany juz w czasach Starozytnej Grecji z kwiatow kopru produkowano "perfumy" - mozna powiedziec tej epoki, jak rowniez uzywano go jako dodateka aromatycznego i zapachowego do win.
Olejkiem kopru smarowano ciala zawodnikow sportowych a wiencami z tej rosliny nagradzano zwyciezcow.
Dzisiaj uzywany jest glownie w kuchni - swiezy lub suszony i jako srodek leczniczy przy problemach ukladu pokarmowego.
W kuchni greckiej jest bardzo powszechny a do niektorych potraw nawet w wiekszych ilosciach aby nadac potrawie intensywnego koperkowego smaku.
Koper jest roslina jednoroczna nalezaca do rodziny selerowatych, bardzo typowa i powszechna roslima krajow srodziemnomorskich. Znany juz w czasach Starozytnej Grecji z kwiatow kopru produkowano "perfumy" - mozna powiedziec tej epoki, jak rowniez uzywano go jako dodateka aromatycznego i zapachowego do win.
Olejkiem kopru smarowano ciala zawodnikow sportowych a wiencami z tej rosliny nagradzano zwyciezcow.
Dzisiaj uzywany jest glownie w kuchni - swiezy lub suszony i jako srodek leczniczy przy problemach ukladu pokarmowego.
W kuchni greckiej jest bardzo powszechny a do niektorych potraw nawet w wiekszych ilosciach aby nadac potrawie intensywnego koperkowego smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz