sobota, 4 czerwca 2011

KWIATY CUKINII NA DESER

Grecja w tym okresie kwitnie :) - kwiatami cukinii. Moja propozycja na dzisiaj jest ten bardzo smaczny i delikatny w smaku deser. Zapraszam !



  • 20 kwiatow cukinii
  • 150g maki
  • 200ml mleka
  • 2 jajka
  • bialy lub kremowy ser (1 lyzka na kazdy kwiat) ja uzywam gestego greckiego jogurtu - przepis podaje w dziale desery
  • garsc zmielonych orzechow naszego wyboru
  • miod
  • szczypta cynamonu
  • oliva do smazenia
Pluczemy kwiaty, delikatnie odcinamy slupki, osuszamy papierem kuchennym. Przygotowujemy ciasto gestosci smietany, ubijamy jajka, laczymy z mlekiem i maka. Ser mieszamy z orzechami, nadziewamy kwiaty, zawijamy gorna czesc jak cukierek i moczymy w ciescie. Smazymy na olivie 2-3 minuty z kazdej strony. Podajemy cieple, skropione miodem i ewentualnie poproszone cynamonem. Smacznego !

3 komentarze:

  1. Mmmm, marzy mi się takie danie. W zeszłym roku moja mam robiła takie nadziewane kwiatki u siebie na działce. Były ze słodkim twarożkiem i bez panierki. Na pewno chcę wypróbować Twój przepis http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe:)
    Ja zdecydowanie wolę je na słono, ale orzechy mnie przekonują;)

    OdpowiedzUsuń
  3. coś jakby w cieście naleśnikowym, na słodko.
    podoba mi się!

    OdpowiedzUsuń